دوره 29، شماره 147: هفته سوم شهریور ماه 1390:929-938

اثر میوه‌ی زغال ‌اخته (Cornus mas L.) بر قند خون، انسولین و هیستوپاتولوژی پانکراس در موش‌های صحرایی دیابتی شده با آلوكسان

فاطمه شمسی, صدیقه عسگری, محمود رفیعیان, سمیه كاظمی, آزاده عادل نیا

چکیده


مقدمه: دیابت نوعی اختلال مزمن در متابولیسم كربوهیدرات، چربی و پروتئین است كه مشخصه‌ی آن افزایش قند خون ‌می‌باشد. زغال‌‌اخته یكی از گیاهان دارویی است که به طور سنتی برای درمان دیابت و عوارض آن در كشورهای آسیایی استفاده شده و حاوی مقادیر زیادی از آنتوسیانین‌ها است. در این مطالعه خاصیت ضد دیابت زغال‌اخته بر موش‌های صحرایی دیابتی شده با آلوكسان در مقایسه با گلی‌بن كلامید به عنوان داروی مرجع مورد بررسی قرار گرفت. روش‌ها: در این مطالعه 32 موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار به طور تصادفی در 4 گروه هشت‌تایی تقسیم شدند: 1- غیر دیابتی، 2- دیابتی شده (شاهد دیابتی)، 3- ابتدا دیابتی شده و سپس داروی گلی‌بن كلامید را با دوز 6/0 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن دریافت كردند و 4- دیابتی شده و سپس به مدت 4 هفته میوه‌ی زغال‌‌اخته را با دوز 2 گرم در روز دریافت ‌كردند. دیابت با یك بار تزریق درون صفاقی آلوكسان به میزان 120 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در موش‌های صحرایی ایجاد شد. یافته‌ها: نتایج حاكی از آن بود كه درمان با زغال‌اخته موجب كاهش معنی‌دار در میانگین گلوكز و افزایش میانگین انسولین نسبت به گروه شاهد دیابتی گردید. بررسی‌های بافت شناسی نمونه‌های پانکراس مؤید این نتایج بود. مصرف میوه‌ی زغال‌اخته موجب افزایش میانگین قطر جزایر لانگرهانس نسبت به گروه شاهد دیابتی گردید (05/0 > P). نتیجه‌گیری: طبق نتایج به دست آمده، چنین استنباط می‌شود که مصرف میوه‌ی زغال‌اخته دارای آثار هیپوگلیسمیك بوده است و می‌تواند سبب بهبود تغییرات بافتی پانکراس در جریان بیماری دیابت گردد که شاید این اثرات به خاطر وجود آنتوسیانین‌ها و سایر تركیبات آنتی‌اكسیدانی موجود در میوه باشد.

واژگان کلیدی


زغال‌اخته؛ ديابت؛ موش صحرایی؛ پانکراس؛ آلوكسان

تمام متن:

PDF

مراجع


Li WL, Zheng HC, Bukuru J, De KN. Natural medicines used in the traditional Chinese medical system for therapy of diabetes mellitus. J Ethnopharmacol 2004; 92(1): 1-21.

Fallah Huseini H, Fakhrzadeh H, Larijani B, Shikh Samani A. Review of anti-diabetic medicinal plant used in traditional medicine. Journal of Medicinal Plant 2005; 5(Suppl 2): 1-8.

Zargari A. Medical plant. Tehran: Tehran University Publications; 1996.

Seeram NP, Schutzki R, Chandra A, Nair MG. Characterization, quantification, and bioactivities of anthocyanins in Cornus species. J Agric Food Chem 2002; 50(9): 2519-23.

Serpil T, Ilkay K. Physico-chemical and antioxidant properties of cornelian cherry fruits (Cornus mas L.) grown in Turkey. Scientia Horticulturae 2008; 116(4): 362-6.

Jayaprakasam B, Olson LK, Schutzki RE, Tai MH, Nair MG. Amelioration of obesity and glucose intolerance in high-fat-fed C57BL/6 mice by anthocyanins and ursolic acid in Cornelian cherry (Cornus mas). J Agric Food Chem 2006; 54(1): 243-8.

Ghosh D, Konishi T. Anthocyanins and anthocyanin-rich extracts: role in diabetes and eye function. Asia Pac J Clin Nutr 2007; 16(2): 200-8.

Duthie GG, Duthie SJ, Kyle JA. Plant polyphenols in cancer and heart disease: implications as nutritional antioxidants. Nutr Res Rev 2000; 13(1): 79-106.

Jayaprakasam B, Vareed SK, Olson LK, Nair MG. Insulin secretion by bioactive anthocyanins and anthocyanidins present in fruits. J Agric Food Chem 2005; 53(1): 28-31.

Yamahara J, Mibu H, Sawada T, Fujimura H, Takino S, Yoshikawa M, et al. [Biologically active principles of crude drugs. Antidiabetic principles of corni fructus in experimental diabetes induced by streptozotocin (author's transl)]. Yakugaku Zasshi 1981; 101(1): 86-90.

Ragavan B , rishnakumari S. Antidabetic effect of T.ARJUNA bark extract in Alloxan Induced-diabetic rats. Indian J Clin Biochem 2006; 21(2): 123-8.

Kumar CPS , rulselvan P, umar DS, ubramanian SP. Anti-Diabetic activity of fruits of Terminalia chebula on streptozotocin induced diabetic rats. J health Sci 2006; 52(3): 283-91.

Viana GS, Medeiros AC, Lacerda AM, Leal LK, Vale TG, Matos FJ. Hypoglycemic and anti-lipemic effects of the aqueous extract from Cissus sicyoides. BMC Pharmacol 2004; 4: 9.

Saravanan R, Pari L. Antihyperlipidemic and antiperoxidative effect of Diasulin, a polyherbal formulation in alloxan induced hyperglycemic rats. BMC Complement Altern Med 2005; 5: 14.

Quanhong L, Caili F, Yukui R, Guanghui H, Tongyi C. Effects of protein-bound polysaccharide isolated from pumpkin on insulin in diabetic rats. Plant Foods Hum Nutr 2005; 60(1): 13-6.

Nagappa AN, Thakurdesai PA, Venkat RN, Singh J. Antidiabetic activity of Terminalia catappa Linn fruits. J Ethnopharmacol 2003; 88(1): 45-50.

Elsner M, Gurgul-Convey E, Lenzen S. Relative importance of cellular uptake and reactive oxygen species for the toxicity of alloxan and dialuric acid to insulin-producing cells. Free Radic Biol Med 2006; 41(5): 825-34.

Elsner M, Tiedge M, Guldbakke B, Munday R, Lenzen S. Importance of the GLUT2 glucose transporter for pancreatic beta cell toxicity of alloxan. Diabetologia 2002; 45(11): 1542-9.

Lenzen S. The mechanisms of alloxan- and streptozotocin-induced diabetes. Diabetologia 2008; 51(2): 216-26.

El-Demerdash FM, Yousef MI, El-Naga NI. Biochemical study on the hypoglycemic effects of onion and garlic in alloxan-induced diabetic rats. Food Chem Toxicol 2005; 43(1): 57-63.

Yamabe N, Kang KS, Goto E, Tanaka T, Yokozawa T. Beneficial effect of Corni Fructus, a constituent of Hachimi-jio-gan, on advanced glycation end-product-mediated renal injury in Streptozotocin-treated diabetic rats. Biol Pharm Bull 2007; 30(3): 520-6.

Matsui T, Ueda T, Oki T, Sugita K, Terahara N, Matsumoto K. alpha-Glucosidase inhibitory action of natural acylated anthocyanins. 1. Survey of natural pigments with potent inhibitory activity. J Agric Food Chem 2001; 49(4): 1948-51.

Tsuda T, Horio F, Uchida K, Aoki H, Osawa T. Dietary cyanidin 3-O-beta-D-glucoside-rich purple corn color prevents obesity and ameliorates hyperglycemia in mice. J Nutr 2003; 133(7): 2125-30.

Chen CC, Hsu CY, Chen CY, Liu HK. Fructus Corni suppresses hepatic gluconeogenesis related gene transcription, enhances glucose responsiveness of pancreatic beta-cells, and prevents toxin induced beta-cell death. J Ethnopharmacol 2008; 117(3): 483-90.

Teodoro T, Zhang L, Alexander T, Yue J, Vranic M, Volchuk A. Oleanolic acid enhances insulin secretion in pancreatic beta-cells. FEBS Lett 2008; 582(9): 1375-80.

Hsu JH, Wu YC, Liu IM, Cheng JT. Release of acetylcholine to raise insulin secretion in Wistar rats by oleanolic acid, one of the active principles contained in Cornus officinalis. Neurosci Lett 2006; 404(1-2): 112-6.

Duttaroy A, Zimliki CL, Gautam D, Cui Y, Mears D, Wess J. Muscarinic stimulation of pancreatic insulin and glucagon release is abolished in m3 muscarinic acetylcholine receptor-deficient mice. Diabetes 2004; 53(7): 1714-20.

Zhang W, Hong D, Zhou Y, Zhang Y, Shen Q, Li JY, et al. Ursolic acid and its derivative inhibit protein tyrosine phosphatase 1B, enhancing insulin receptor phosphorylation and stimulating glucose uptake. Biochim Biophys Acta 2006; 1760(10): 1505-12.

Roy M, Sen S, Chakraborti AS. Action of pelargonidin on hyperglycemia and oxidative damage in diabetic rats: implication for glycation-induced hemoglobin modification. Life Sci 2008; 82(21-22): 1102-10.

Baynes JW, horpe SR. The role of oxidative stress in diabetic complications. Curr Opin Endocrinol Diabetes 1996; 3(4): 277-84.

Ihara Y, Toyokuni S, Uchida K, Odaka H, Tanaka T, Ikeda H, et al. Hyperglycemia causes oxidative stress in pancreatic beta-cells of GK rats, a model of type 2 diabetes. Diabetes 1999; 48(4): 927-32.

Coskun O, Kanter M, Korkmaz A, Oter S. Quercetin, a flavonoid antioxidant, prevents and protects streptozotocin-induced oxidative stress and beta-cell damage in rat pancreas. Pharmacol Res 2005; 51(2): 117-23.




Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly.