نوع مقاله : مقاله های پژوهشی
نویسندگان
1
دکتری تخصصی پژوهشی، مرکز تحقیقات رشد و نمو کودکان، پژوهشکدهی پیشگیری اولیه از بیماریهای غیر واگیر، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2
استاد، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکدهی بهداشت و مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
3
استاد، گروه بهداشت، دانشگاه آزاد فیروزآباد، واحد فیروزآباد، فیروزآباد، ایران
4
دانشیار، مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی و گروه تغذیه، دانشکدهی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
5
دانشیار، گروه مامایی وبیماریهای زنان، دانشکدهی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
6
استاد، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکدهی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
7
استادیار، گروه پرستاری، مرکز تحقیقات توسعهی علوم پرستاری و مامایی، واحد نجفآباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجفآباد، ایران
چکیده
مقدمه: مقاومت به انسولین پیشرونده، به طور فیزیولوژیک در حاملگی دیده میشود که در مواردی به دیابت بارداری منجر میشود. با توجه به ارتباط وزن و مقاومت به انسولین، مطالعهی حاضر با هدف بررسی ارتباط وضعیت تغذیه با شاخص مقاومت به انسولین در سه ماههی اول بارداری، از جنبهی پیشگیری، انجام شد.روشها: مطالعهی توصیفی- تحلیلی- مقطعی حاضر، بر روی 138 مادر باردار نخستزا با حاملگی تکقلو و سالم انجام شد. مشخصات فردی با استفاده از پرسشنامهی محقق ساخته جمعآوری گردید. در هفتههای 10-6، فعالیت فیزیکی با استفاده از پرسشنامهی ویژهی اندازهگیری فعالیت فیزیکی در بارداری و مواد مغذی دریافتی با استفاده از یادآمد 24 ساعتهی خوراک در سه روز متوالی، تعیین گردید. در همین زمان، قند و انسولین ناشتا تعیین و مقاومت به انسولین محاسبه شد.یافتهها: جذر شاخص مقاومت به انسولین سه ماههی اول بارداری، با درآمد خانوار، فعالیت شغلی، میانگین شاخص تودهی بدنی قبل از بارداری، وزن و فعالیت فیزیکی مادر در هفتههای 10-6، ارتباط معنیداری داشت، اما پس از تعدیل اثر متغیرهای مرتبط، درآمد خانوار و وزن با مقاومت به انسولین ارتباط معنیداری داشتند و فعالیت شغلی نیز تمایل به معنیدار شدن داشت. همچنین، ویتامین D، اسید لینولنیک، بتاکاروتن، ویتامین E و کربوهیدرات دریافتی با شاخص مقاومت به انسولین ارتباط معنیداری داشتند و پس از تعدیل اثر متغیرهای مرتبط، فقط ویتامین E دریافتی، ارتباط مستقیم و گلوکز و مالتوز دریافتی، ارتباط معکوس معنیداری با شاخص پیشگفته داشتند.نتیجهگیری: ارتباط معنیدار درآمد خانوار و وزن مادر در سه ماههی اول با شاخص مقاومت به انسولین برای کنترل مقاومت به انسولین که رکن اصلی دیابت بارداری است، کاربرد دارد. ارتباط مستقیم ویتامین E و ارتباط معکوس معنیدار گلوکز و مالتوز دریافتی با مقاومت به انسولین، ممکن است راهنمایی برای کسب نتایج جدید باشد. پیشنهاد میگردد که ارتباط فعالیت شغلی با مقاومت به انسولین، مورد بررسی بیشتری واقع شود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The Relationship between the Nutritioun Status and Insulin Resistance Index in the First Trimester of Pregnancy
نویسندگان [English]
-
Masoomeh Goodarzi-Khoigani
1
-
Seyed Saeed Mazloomy-Mahmoodabad
2
-
Mohammad Hossein Baghiani-Moghadam
3
-
Azadeh Nadjarzadeh
4
-
Farahnaz Mardanian
5
-
Awat Feizi
6
-
Mina Jouzi
7
1
PhD, Child Growth and Development Research Center, Research Institute for Primordial Prevention of Non-Communicable Disease, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
2
Professor, Department of Health Education and Promotion, School of Public Health AND Social Determinants of Health Research Center, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran
3
Professor, Department of Health, Firoozabad Branch, Islamic Azad University, Firoozabad, Iran
4
Associate Professor, Nutrition and Food Security Research Center AND Department of Nutrition, School of Public Health, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran
5
Associate Professor, Department of Obstetrics and Gynecology, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
6
Professor, Department of Statistics and Epidemiology, School of Public Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
7
Assistant Professor, Department of Nursing, Nursing and Midwifery Sciences Development Research Center, Najafabad Branch, Islamic Azad University, Najafabad, Iran
چکیده [English]
Background: Progressive insulin resistance (IR) is a physiologic state during pregnancy which could be ended to gestational diabetes. Given the relationship between weight and insulin resistance (IR), the study of the association between nutrients intake and insulin resistance is particularly rational and predictive.Methods: The current descriptive cross-sectional study was performed on 138 nulliparous women with healthy and single pregnancies. Individual characteristics were collected by a researcher-administered questionnaire. At 6th-10th weeks of pregnancy, physical activity scores and nutrients intake were determined using the Pregnancy Physical Activity Questionnaire and 24-hour recall for three consecutive days, respectively. At the same time, fasting serum glucose and insulin levels were also measured to calculate IR by the formula.Findings: Square root transformation of IR index at the first trimester was significantly correlated with household income, occupational activity, pre-pregnancy body mass index (BMI), weight, and physical activity at 6th-10th weeks of gestation. However, after adjusting the effect of related variables, household income and maternal weight were significantly associated with IR, and occupational activity had a trend toward the significant association. Moreover, vitamin D, linolenic acid, beta-carotene, vitamin E, and carbohydrate intake were significantly correlated with IR index. However, after adjusting for the related variables, vitamin E had a direct significant relationship with IR, and glucose and maltose intakes were inversely associated with IR.Conclusion: Significant association between household income and maternal weight at the first trimester can be used to control IR, which is a key component for gestational diabetes. The association of vitamin E, glucose, and maltose intakes with IR may be a guide to get new results. We suggest further studies about the association between occupational activity and insulin resistance in pregnant women.
کلیدواژهها [English]
-
Insulin Resistance
-
Food intake
-
Physical Activity
-
Pregnancy