@article { author = {Mohammadi, Rasoul and Hosein Mirhendi Esfahani, Seyed and Shadzi, Shahla and Moattar, Fariborz}, title = {Antifungal Activity of Myrtus Communis L. Esssential Oil Against Clinical Isolates of Aspergillus}, journal = {Journal of Isfahan Medical School}, volume = {26}, number = {89}, pages = {105-}, year = {2008}, publisher = {Isfahan University of Medical Sciences}, issn = {1027-7595}, eissn = {1735-854X}, doi = {}, abstract = {Abstract Aspergillusis is an opportunistic fungal disease caused by different species of Aspergillus. Clinical manifestation and severity of disease related to physiological conditions of host body, involved organs and Aspergillus species. Myrtle is dried leaves of Myrtus communis L. has medicinal properties. Leaves of this plant has 1.5-2% essential oil and has antimicrobial effect. Background: In this study, broth microdilution method was used. Essential oil of plant was extracted by means of Clevenger apparatus and used on isolates; then account of turbidity caused in wells, their MIC was calculated. Methods: Number of samples was twenty six. Five isolates did not grow up to the dilution of 1/8th (MIC=1/4th), eight isolates up to 1/16th (MIC = 1/8th), ten isolates up to 1/32nd (MIC=1/16th) and three isolates up to 1/64th (MIC=1/32nd) of essential oil. Findings: In view of the fact that Myrtus communis essential oil was effective against all isolates in this research we recommend the investigation of its antifungal properties Invivo and the effect of pH and temperature on its antimicrobial properties. Conclusion: Myrtus communis L., Aspergillus, antifungal activity, essential oil. Key words:}, keywords = {}, title_fa = {فعالیت ضد قارچی Myrtus Communis L بر ضد ایزوله‌های بالینی آسپرژیلوس}, abstract_fa = {  مقدمه:   چکیده آسپرژیلوزیس عفونت قارچی فرصت‌طلبی است که به وسیله‌ی گونه‌های مختلف قارچ آسپرژیلوس پدید می‌آید. تظاهرات بالینی و شدت بیماری بستگی به شرایط فیزیولوژیک بدن میزبان، اندامهای گرفتار شده و گونه‌های مختلف آسپرژیلوس دارد. مورد برگ‌های خشک شده‌ی گیاه Myrtus communis L است که بخش دارویی این گیاه را تشکیل می دهند. برگ‌های این گیاه دارای 2- 5/1 درصد اسانس می‌باشند که این اسانس دارای اثرات ضد میکروبی می‌باشد. روش‌ها: در این پژوهش از روش broth microdilution استفاده شد؛ بدین ترتیب که اسانس گیاه با استفاده از دستگاه Clevenger استخراج و در گوده‌های میکروپلیت بر ایزوله‌ها اثر داده شد و سپس از روی کدورت پدید آمده در گوده‌ها MIC آنها محاسبه گردید. یافته‌ها: تعداد نمونه‌ها بیست و شش عدد بود که پنج ایزوله تا رقت 8/1 (4/1 = MIC) هشت ایزوله تا رقت 16/1 (8/1 = MIC)، ده ایزوله تا رقت 32/1 (16/1 = MIC)، سه ایزوله تا رقت 64/1 (32/1 = MIC) اسانس رشد نکردند. نتیجه‌گیری: با توجه به این که اسانس گیاه مورد، بر روی همه ایزوله‌های به کار رفته در این پژوهش مؤثر بود، از این رو بررسی خواص ضد قارچی آن در شرایط Invivo، اثر pH و دما بر خواص ضد میکروبی این اسانس توصیه می‌گردد. واژگان کلیدی: مورد، آسپرژیلوس، فعالیت ضد قارچی، اسانس.}, keywords_fa = {}, url = {https://jims.mui.ac.ir/article_12959.html}, eprint = {https://jims.mui.ac.ir/article_12959_da682e4df74c64188b3ec70fc427f247.pdf} }