@article { author = {Rouzbahani, Reza and Taheri, Mohammad and Rezaei, Farahnaz}, title = {A Survey on Nutritional Pattern in Women with Breast Fibrocystic Changes in Isfahan City, Iran}, journal = {Journal of Isfahan Medical School}, volume = {36}, number = {492}, pages = {942-948}, year = {2018}, publisher = {Isfahan University of Medical Sciences}, issn = {1027-7595}, eissn = {1735-854X}, doi = {10.22122/jims.v36i492.10376}, abstract = {Background: Fibrocystic breast is one of the most common diseases of the breast. So far, several surveys have investigated the relationship between breast fibrocystic changes and nutritional pattern. Present study aimed to determine the food pattern in women with breast fibrocystic changes in Isfahan City, Iran.Methods: In present study, 208 cases with benign breast disease were selected from the Molla Sadra health center in Isfahan. Demographic information, type of breast cysts, and nutritional pattern were gathered according to the approved questionnaire of Iranian Ministry of Health.Findings: There was significant relation between height, weight, and body mass index with breast fibrocystic changes (P < 0.050 for all). Moreover, there was significant relation between fast food consumption and aforementioned changes (P < 0.050). There was not significant relation between other groups of foods such as dairy, fruits, and vegetable with breast fibrocystic alterations.Conclusion: Based on our investigation, reducing the consumption of fast foods and increasing physical activities are two of crucial parameters for management of breast fibrocystic changes in women.}, keywords = {Fibrocystic breast disease,Nutritional status,Breast diseases,Benign neoplasms}, title_fa = {بررسی الگوی تغذیه‌ای زنان مبتلا به تغییرات فیبروکیستیک پستان در شهر اصفهان، ایران}, abstract_fa = {مقدمه: فیبروکیست‌های پستانی، یکی از شایع‌ترین بیماری‌های پستان می‌باشد. تا کنون مطالعات زیادی به بررسی ارتباط بین تغییرات فیبروکیستیک پستانی با الگوهای تغذیه‌ای پرداخته‌اند. این مطالعه، به منظور تعیین الگوی غذایی در زنان با تغییرات فیبروکیستیک پستان در اصفهان طراحی شد.روش‌ها: در مطالعه‌ی حاضر، 208 بیمار با ضایعه‌ی خوش‌خیم پستان از مرکز بهداشتی ملاصدرای اصفهان انتخاب شدند. اطلاعات دموگرافیک، نوع کیست پستانی و الگوی تغذیه‌ای بیماران بر اساس پرسش‌نامه‌ی مورد تأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تکمیل گردید.یافته‌ها: ارتباط معنی‌داری بین قد، وزن و شاخص توده‌ی بدنی با تغییرات فیبروکیستیک پستان دیده شد (050/0 > P). همچنین، ارتباط معنی‌داری بین مصرف غذاهای فوری (Fast food) و تغییرات پیش‌گفته وجود داشت (050/0 > P). ارتباط معنی‌داری بین گروه‌های دیگر غذایی مانند لبنیات، سبزیجات و میوه‌جات با تغییرات فیبروکیستیک پستان دیده نشد.نتیجه‌گیری: بر اساس یافته‌های مطالعه‌ی حاضر، کاهش مصرف غذاهای فوری و افزایش فعالیت‌های فیزیکی، دو مورد از پارامترهای حیاتی در کنترل تغییرات فیبروکیستیک پستان در زنان می‌باشد.}, keywords_fa = {بیماری فیبروکیستیک پستان,وضعیت تغذیه‌ای,بیماری‌های پستان,تغییرات خوش‌خیم}, url = {https://jims.mui.ac.ir/article_15644.html}, eprint = {https://jims.mui.ac.ir/article_15644_bcf0870f23256f8841569285b6fda843.pdf} }