@article { author = {Sajedi, Parvin and Hesam, Farnaz}, title = {Intraoperative and Postoperative Factors Tend to Decrease in Oxygen Saturation in Postanesthesia Care Unit}, journal = {Journal of Isfahan Medical School}, volume = {36}, number = {498}, pages = {1175-1182}, year = {2018}, publisher = {Isfahan University of Medical Sciences}, issn = {1027-7595}, eissn = {1735-854X}, doi = {10.22122/jims.v36i498.10227}, abstract = {Background: We aimed to investigate intraoperative and postoperative factors tend to decrease in oxygen saturation in postanesthesia care unit (PACU).Methods: In this observational study, body temperature, systolic and diastolic blood pressure, mean arterial pressure, respiratory rate, pulse rate, O2 saturation, needs for using nitrous oxide (N2O), needs for positive end-expiratory pressure (PEEP), liquid volume used for each patients during surgery, mean patient's blood loss, type of blood products used during surgery, snoring, type of anesthetic medications, time duration of surgery, and site of operation in patient's body were recorded during and after operation. Patients were divided into two groups that experienced oxygen desaturation and those did not. All the variables were compared between the two groups.Findings: From 500 patients participated in this study, 50 participants (10%) experienced oxygen desaturation, while 445 cases (89%) did not, and 5 patients (1%) had uncertain condition for oxygen saturation. Significantly higher variables in the group with oxygen desaturation were as pulse rate during the surgery (P = 0.009), mean liquid volume (P = 0.029), pain and its severity (P = 0.001 for both), and snoring (P = 0.020). There was a significant relation between presence of oxygen desaturation and having operation on thorax (60%), upper abdomen (40%), and spine (39%) (P = 0.001).Conclusion: Pulse rate during the surgery, liquid volume used during surgery, using N2O, not using PEEP, pain and its severity, and snoring in PACU are associated with experiencing oxygen desaturation.}, keywords = {Oxygen,Postanesthesia nursing,Oxygen deficiency}, title_fa = {عوامل مساعد کننده‌ی افت اشباع اکسیژن شریانی حین و پس از عمل جراحی در واحد مراقبت‌های بعد از بیهوشی}, abstract_fa = {مقدمه: هدف از انجام این مطالعه، بررسی عواملی بود که حین و پس از عمل جراحی در واحد مراقبت‌ بعد از بیهوشی باعث افت اشباع اکسیژن در بیمار می‌شد.روش‌ها: در مطالعه‌ی مشاهده‌ای حاضر، عواملی نظیر دمای بدن، فشار خون سیستول، دیاستول و متوسط شریانی، تعداد تنفس، تعداد نبض، اشباع اکسیژن حین و پس از عمل جراحی، عوامل نیاز به استفاده از Nitrous oxide (N2O) و نیاز به فشار مثبت انتهای بازدمی (Positive end-expiratory pressure یا PEEP)، حجم مایع مورد نیاز برای هر بیمار، میانگین خون از دست رفته‌ی بیمار، فراورده‌ی خونی مورد استفاده، نوع داروهای بیهوشی، مدت زمان جراحی و محل عمل جراحی بر روی بدن در طی جراحی، خروپف (Snoring)، وجود درد و شدت آن پس از جراحی، جمع‌آوری و ثبت گردید. بیماران بر اساس ابتلا یا عدم ابتلا به افت اشباع اکسیژن خون در ریکاوری، به دو گروه دچار افت اشباع اکسیژن خون و بدون افت اشباع اکسیژن خون تقسیم شدند. سپس، متغیرهای یاد شده بین دو گروه مقایسه گردید.یافته‌ها: در این مطالعه، 500 بیمار شرکت داده شدند. 50 نفر از آن‌ها (10 درصد) در اتاق بهبودی افت اشباع اکسیژن را تجربه کردند و 445 نفر (89 درصد) دچار افت اشباع اکسیژن نشدند. در ارتباط با 5 بیمار (1 درصد) وضعیت افت درصد اشباع اکسیژن مشخص نشد. عواملی که به صورت معنی‌داری در گروه دچار افت اشباع اکسیژن بالاتر بودند، شامل تعداد نبض حین جراحی (009/0 = P)، میانگین حجم مایع مصرفی حین عمل جراحی (029/0 = P)، وجود درد (001/0 = P) و شدت آن (001/0 = P) و خروپف (020/0 = P) بودند. ارتباط معنی‌داری بین افت اشباع اکسیژن و جراحی روی ناحیه‌ی قفسه‌ی ‌سینه (60 درصد)، قسمت فوقانی شکم (40 درصد) و جراحی ستون مهره‌ها (39 درصد) وجود داشت (001/0 = P).نتیجه‌گیری: متغیرهای تعداد نبض طی عمل جراحی، حجم مایع مصرفی طی جراحی، استفاده از N2O، عدم استفاده از PEEP، درد و شدت آن و خرخر در واحد مراقبت بعد از بیهوشی و محل عمل جراحی با افت اشباع اکسیژن همراهی دارند.}, keywords_fa = {اکسیژن,مراقبت بعد از بیهوشی,کمبود اکسیژن‌}, url = {https://jims.mui.ac.ir/article_15682.html}, eprint = {https://jims.mui.ac.ir/article_15682_a81bcd4f2a2af1cbcc6d7ba061a9070f.pdf} }