@article { author = {Yazdi-Zahrani, Razieh and Taheri, Abolfazl and Dorostkar, Amin and Bakhshesh, Shima and Raki-Shirzad, Moloud and Meamar, Rokhsareh}, title = {Assessment of Knowledge and Attitude of General Population about Intoxication Factors in Isfahan City, Iran, During the Poisoning Prevention Week}, journal = {Journal of Isfahan Medical School}, volume = {37}, number = {515}, pages = {80-85}, year = {2019}, publisher = {Isfahan University of Medical Sciences}, issn = {1027-7595}, eissn = {1735-854X}, doi = {10.22122/jims.v37i515.11346}, abstract = {Background: Nowadays, the best strategy to control, manage, and prevent poisoning is identification of poisoning patterns, as well as education. Considering the importance of this issue and to prevent poisoning, this study was conducted to evaluate the attitude and knowledge about intoxications factors in general population in Isfahan City, Iran, during the poisoning prevention week.Methods: In this cross-sectional study, 280 participants were randomly selected during the poisoning prevention week, and completed the researcher-made questionnaire. The questionnaire consisted of three sections (demographic information, knowledge, and attitude). The validity and reliability of was approved (Cronbach’s alpha = 0.784).Findings: 51% of the participants were men, and the mean age was 37 years. The mean scores of knowledge and attitude of the participants about the intoxications factors were 6.57 ± 2.10, 32.69 ± 9.00, respectively. This mean did not show significant difference between both genders. There was a positive correlation between age and knowledge. Higher knowledge and attitudes were observed in married participants, those with higher education, and those with office occupations when compared with others.Conclusion: The mean knowledge of people in Isfahan City was moderate, and their mean attitude was good about intoxications factors. in future, by increasing the knowledge and attitudes of general population about poisoning, prevention strategies will improve.}, keywords = {Knowledge,Attitudes,Poisoning}, title_fa = {بررسی دانش و نگرش مردم اصفهان نسبت به عوامل مسمومیت‌زا در هفته‌ی پیش‌گیری از مسمومیت‌ها}, abstract_fa = {مقدمه: امروزه بهترین راهبرد برای کنترل، مدیریت و پیش‌گیری از مسمومیت‌ها، شناسایی الگوهای مسمومیت و آموزش آن‌ها می‌باشد. با توجه به اهمیت این موضوع و جهت پیش‌گیری از مسمومیت‌ها، این مطالعه با هدف ارزیابی نگرش و دانش مردم اصفهان نسبت به عوامل مسمومیت‌زا در هفته‌ی مسمومیت انجام شد.روش‌ها: 280 نفر به صورت تصادفی در طی هفته‌ی پیش‌گیری از مسمومیت‌ها وارد این مطالعه‌ی مقطعی شدند و پرسش‌نامه‌ی محقق‌ساخته را کامل کردند. پرسش‌نامه، شامل سه بخش اطلاعات جمعیت‌شناختی، آگاهی‌سنجی و نگرش‌سنجی بود. روایی و پایایی این پرسش‌نامه مورد تأیید قرار گرفت (784/0 = Cronbach's alpha).یافته‌ها: 51 درصد افراد مورد مطالعه مرد و 49 درصد زن بودند و میانگین سنی آنان 37 سال بود. میانگین آگاهی افراد شرکت کننده نسبت به عوامل مسمومیت‌زا، برابر با 10/2 ± 57/6 درصد و میانگین نگرش برابر با 00/9 ± 69/32 درصد و میانگین آگاهی و نگرش در دو جنس، برابر بود. رابطه‌ی مثبتی میان سن با میانگین آگاهی وجود داشت. متأهلین نسبت به مجردها، افراد با تحصیلات بالاتر نسبت به افراد با تحصیلات کمتر و دارندگان شغل اداری نسبت به سایر مشاغل، از میانگین دانش و نگرش بیشتری در زمینه‌ی مسمومیت برخوردار بودند.نتیجه‌گیری: میانگین آگاهی مردم اصفهان در زمینه‌ی مسمومیت‌ها در حد متوسط و سطح نگرش آنان نسبت به برنامه‌های پیش‌گیری از مسمومیت در سطح خوب برآورد شد. با افزایش آگاهی و سطح نگرش افراد نسبت به موارد مسمومیت‌زا، انتظار می‌رود راهبردهای پیش‌گیری ارتقا یابند.}, keywords_fa = {آگاهی,نگرش,مسمومیت}, url = {https://jims.mui.ac.ir/article_15783.html}, eprint = {https://jims.mui.ac.ir/article_15783_51a272f6661026311890ce80c6120d20.pdf} }