%0 Journal Article %T مسمومیت با پاراکوت: آنچه پزشکان اورژانس باید بدانند %J مجله دانشکده پزشکی اصفهان %I دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی-درمانی استان اصفهان %Z 1027-7595 %A ایزدی‌مود, نسترن %A سبزقبائی, علی محمد %A بدری, شیرین‌السادات %D 2011 %\ 08/23/2011 %V 29 %N 148 %P 997-1006 %! مسمومیت با پاراکوت: آنچه پزشکان اورژانس باید بدانند %K پاراکوات %K رادیکال آزاد %K مسمومیت %K درمان %K مرگ و میر %R %X مقدمه: مسمومیت با پاراکوات یکی از کشنده‌ترین مسمومیت‌های مورد مواجهه پزشکان در بخش‌های اورژانس هستند، اما هنوز به دلیل گستردگی طیف تأثیر علف کشی و قیمت به نسبت نازل آن، در مناطق مختلفی از کشور در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد. پاراکوات به صورت مایع تغلیظ شده یا به صورت گرانول‌هایی که قابل حل در آب هستند و یا به صورت آئروسل ‏در دسترس بوده است و با اسامی‌ سکوکوات، دکسترون ‏X‏، دکسترون، ‏گراماکسون، هرباکسون، هربوکسون، پیلارکسون و غیره در کشور توزیع می‌شود. این ماده اثر علف کشی خود را از طریق دخالت در سیستم انتقال الکترون داخل سلولی و مهار تبدیل ‏NADP‏ به ‏NADPH‏ اعمال می‌کند و باعث ایجاد سوپر اکسید و رادیکال‌های آن می‌‌شود. این رادیکال‌ها به طور خطرناکی ‏برای سلول‌ها سمی ‌هستند و ‏به اسیدهای چرب غیر اشباع غشای سلول حمله می‌کنند و باعث تخریب ساختمان غشای سلولی می‌شوند. در مسمومیت با پاراکوات سیستم‌های تنفسی، قلب و عروق، اعصاب مرکزی، غدد، گوارشی، پوستی و به طور کلی همه سیستم‌های بدن به نحو جدی بسته به مقدار خورده شده درگیر می‌شوند. البته اثرات عمد‌ه‌ی این مسمومیت اغلب با درگیری ریه شروع و به صورتی مشابه سندرم زجر تنفسی تظاهر می‌کند. این مسمومیت با بلع 20 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن و یا بیشتر شروع و به طور معمول سطوح سرمی‌ بیشتر از 2/0 میکروگرم در میلی‌لیتر در عرض 24 ساعت و بیشتر از 1/0 میلی‌گرم در میلی‌لیتر در عرض 48 ساعت با پیامد کشنده همراه است. درمان فوری یک عامل تعیین کننده‌ی بسیار مهم بقا در بیماران مسموم با پاراکوات است. حمایت تنفسی، مایع درمانی، روش‌های پیش‌گیری از جذب، تسریع و افزایش دفع سم از خون و استفاده از آنتی‌اکسیدان‌ها از راهکارهای مورد استفاده در درمان این مسمومیت بوده و آنتی‌دوت مؤثر خاصی برای این مسمومیت توصیه نمی‌شود. مرگ و میر ناشی از این مسمومیت تا حدود 75 درصد نیز گزارش شده است که با میزان سم بلعیده شده مرتبط است. %U https://jims.mui.ac.ir/article_13480_5556211ca96b2ba3f12564b9b6b0c82d.pdf