%0 Journal Article %T بررسی ارتباط کربوهیدرات رژیم غذایی و سندرم متابولیک %J مجله دانشکده پزشکی اصفهان %I دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی-درمانی استان اصفهان %Z 1027-7595 %A شیرانی, فاطمه %A آزاد بخت, لیلا %D 2011 %\ 11/22/2011 %V 29 %N 157 %P 1563-1574 %! بررسی ارتباط کربوهیدرات رژیم غذایی و سندرم متابولیک %K سندرم متابولیک %K کربوهیدرات %K امتیاز کربوهیدرات %K غلات کامل %K غلات تصفیه شده %R %X مقدمه: تغییرات سبک زندگی افراد جامعه به خصوص تغییرات رژیم غذایی و کاهش فعالیت‌های فیزیکی باعث افزایش روز افزون سندرم متابولیک گردیده است. نقش رژیم غذایی در اتیولوژی سندرم متابولیک کمتر مورد توجه قرار گرفته است و مطالعات اندکی در این زمینه در کشور انجام شده است. هدف مطالعه‌ی حاضر بررسی ارتباط کربوهیدرات دریافتی رژیم غذایی با بروز سندرم متابولیک بود.روش‌ها: با استفاده از موتور جستجوی Pubmed و واژگان کلیدی مانند Metabolic syndrome، Carbohydrate، Carbohydrate score، Refine grain و Whole grain مقالات با طراحی‌های مقطعی، کارآزمایی بالینی، کوهورت آینده‌نگر انتخاب شدند.یافته‌ها: بر اساس نتایج مطالعات بین دریافت غلات کامل با کاهش اجزای سندرم متابولیک از جمله چاقی شکمی، حساسیت به انسولین و دیس‌لپیدمی ارتباط وجود دارد و مصرف غلات تصفیه شده باعث شیوع بیشتر سندرم متابولیک می‌شود. بین درصد دریافت کربوهیدرات و چربی نسبت به کل انرژی دریافتی و افزایش خطر سندرم متابولیک ارتباط مستقیم دیده می‌شود.نتیجه‌گیری: ارتباط معکوس بین مصرف غلات کامل با سندرم متابولیک در حقیقت بیان‌گر اثرات محافظتی اجزای متشکله‌ی غلات کامل می‌باشد. عدم توجه به میزان و کیفیت کربوهیدرات مصرفی خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن را افزایش می‌دهد. افرادی که درصد بیشتری از انرژی روزانه‌ی خود را کربوهیدرات یا چربی دریافت می‌کنند بیشتر در معرض ابتلا به سندرم متابولیک هستند. می‌توان گفت کاهش بار گلایسمیک در رژیم غذایی و جایگزین کردن غلات کامل، میوه و سبزی و استفاده از منابع گیاهی چربی و پروتئین به جای کربوهیدرات‌های تصفیه شده با بار گلایسمیک بالا به کنترل و کاهش بیماری‌های مزمن از جمله چاقی، سندرم متابولیک، دیابت و بیماری‌های قلبی-عروقی کمک می‌کند. %U https://jims.mui.ac.ir/article_13548_1deb65682374790d1dc62f6fe4018e34.pdf