%0 Journal Article %T جداسازی Sarcocystis hirsuta از همبرگر سنتی تولیدی در ایران %J مجله دانشکده پزشکی اصفهان %I دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی-درمانی استان اصفهان %Z 1027-7595 %A حاجی محمدی, بهادر %A دهقانی, علی %A مقدم احمدی, مهسا %A اسلامی, گیلدا %A عریان, احمد %A یاسینی اردکانی, سید علی %A ظهورتبار, امین %A میرزایی, فرزانه %D 2014 %\ 03/21/2014 %V 32 %N 273 %P 79-85 %! جداسازی Sarcocystis hirsuta از همبرگر سنتی تولیدی در ایران %K : Sarcocystis hirsuta %K همبرگر %K Polymerase chain reaction- restriction fragment length polymorphism %R %X مقدمه: سارکوسیستوزیز از شایع‌ترین بیماری‌های زئونوز محسوب می‌شود که توسط انگل‌های جنس Sarcocystis ایجاد می‌گردد. Sarcocystis تک یاخته‌ی درون سلولی دو میزبانه و شاخه‌ی اپی کمپلکسا می‌باشد. سه گونه‌ی شناخته شده‌ی Sarcocystis، گاو را به عنوان میزبان واسط آلوده می‌نماید که شامل Sarcocystis cruzi، Sarcocystis hirsuta و Sarcocystis hominis می‌باشند و سگ، گربه و انسان به ترتیب میزبانان نهایی هستند.روش‌ها: یک نمونه‌ی همبرگر سنتی عرضه شده در شهر یزد خریداری و به آزمایشگاه منتقل شد. جهت انجام استخراج DNA ژنومی، از روش Salting out استفاده شد. جهت شناسایی انگل جنس سارکوسیست و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی، قطعه‌ای خاص از ژن (s rRNA18 یا S ribosomal RNA18) این انگل تکثیر شد که نتیجه‌ی حاصل از الکتروفورز، باند bp 953 را نشان داد که بیانگر جنس Sarcocystis بود. سپس به منظور تعیین گونه‌ی انگل، از آنزیم‌های BfaI و RsaI جهت ایجاد برش بر قطعه‌ی تکثیر شده استفاده گردید و باندهای حاصل از برش آنزیم‌ها، بر روی ژل آگارز الکتروفورز شدند.یافته‌ها: پس از برش با آنزیم BfaI دو باند به اندازه‌ی bp 397 و bp 557 مشاهده شد. بعد از ایجاد برش توسط آنزیم RsaI، دو باند bp 376 و bp 577 مشاهده شد که دلیل بر وجود گونه‌ی Sarcocystis hirsuta می‌باشد.نتیجه‌گیری: در این گزارش، وجود Sarcocystis hirsuta در همبرگر سنتی را می‌توان به تماس نزدیک گربه با دام در مزارع که سبب آلودگی آب و غذای دام به مدفوع آلوده‌ی گربه می‌شود، نسبت داد. بر اساس جستجو در منابع پایگاه‌های اطلاعات علمی، این تحقیق اولین گزارش تشخیص مولکولی Sarcocystis hirsuta به روش PCR-RFLP Polymerase chain reaction- restriction fragment length polymorphism)) در همبرگرهای سنتی تولیدی در ایران بود. %U https://jims.mui.ac.ir/article_14265_4084d9bd4aa5f7f9ff3fc7f27527a948.pdf