TY - JOUR ID - 13499 TI - تأثیر مکمل ویتامین D بر بهبود شاخص‌های گلایسمیک در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 JO - مجله دانشکده پزشکی اصفهان JA - JIMS LA - fa SN - 1027-7595 AU - بهرادمنش, سعید AU - رودینی, کامران AU - برادران, آذر AD - استادیار، گروه داخلی، بیمارستان‌هاجر، دانشکدهی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران AD - دستیار بیماری‌های داخلی، گروه داخلی، بیمارستان‌هاجر، دانشکدهی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران AD - دانشیار، بخش پاتولوژی، دانشکدهی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران Y1 - 2011 PY - 2011 VL - 29 IS - 151 SP - 1157 EP - 1164 KW - ویتامین D KW - دیابت نوع 2 KW - HbA1c DO - N2 - مقدمه: دیابت نوع 2 و کمبود ویتامین D هر دو از بیماری‌های شایع هستند. پژوهش‌های پرشمار ارتباط میان این دو را بررسی کرده‌اند، ولی یافته‌های آن‌ها مغشوش و گاه متناقض بوده‌اند. هدف این مطالعه، بررسی تأثیر مکمل ویتامین D بر روی بهبود پارامترهای گلایسمیک در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود.روش‌ها: در یک کارآزمایی بالینی دوسو کور تصادفی شده 60 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 همسان شده از نظر سن، جنس، شاخص توده‌ی بدنی و میزان کنترل دیابت به دو گروه 30 نفره تقسیم شدند. بیماران گروه مورد به مدت 12 هفته و ویتامین D خوراکی با دوز هر هفته 50000 واحد دریافت کردند. در همین مدت به گروه شاهد دارونما داده شد.یافته‌ها: سن بیماران مورد مطالعه بین 34 تا 76 سال با میانگین 7/10 ± 55 سال بود. درآغاز مطالعه ارتباط معنی‌داری میان غلظت سرمی HbA1c و 25 هیدروکسی ویتامین D در بیماران دیده نشد. در پایان مطالعه دریافت مکمل ویتامینD تأثیر معنی‌داری بر روی غلظت سرمی قند خون ناشتا، قند خون 2 ساعت پس از غذا، HbA1c و پروفایل لیپید نداشت.نتیجه‌گیری: تجویز مکمل ویتامین D (000/50 واحد در هفته به مدت 12 هفته) تأثیری بر شاخص‌های گلایسمیک و لیپیدهای بیماران دیابتی نوع 2 نداشت. UR - https://jims.mui.ac.ir/article_13499.html L1 - https://jims.mui.ac.ir/article_13499_90fb0574dae10f34abe9721dcd975704.pdf ER -