نوع مقاله : Original Article(s)
نویسندگان
1
رزیدنت، گروه داخلی، دانشکدهی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2
دانشیار، گروه داخلی، دانشکدهی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3
کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه، مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکدهی تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4
دانشیار، مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکدهی تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5
دکتری تخصصی بیوتکنولوژی، گروه بیوتکنولوژی، دانشکدهی داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
6
استادیار، مرکز تحقیقات تغذیه و امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکدهی تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده
مقاله پژوهشی
مقدمه: آرتریت روماتوئید، یک بیماری التهابی مزمن است که میتواند منجر به آسیب پیشروندهی مفصل، درد و از بین رفتن عملکرد آن شود و برای آن درمان قطعی وجود ندارد. کورکومین، دارای خواص ضدالتهابی، آنتیاکسیدانی و ضد درد است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر مکمل یاری با کورکومین پیپرین (فرم دارای حلالیت بالای کورکومین) بر روی علائم بالینی بیماری آرتریت روماتوئید بود.
روشها: مطالعهی حاضر، از نوع کارآزمایی بالینی تصادفیسازی شدهی دوسوکور بود که بر روی 54 بیمار بالغ 20 تا 65 ساله که به بیماری آتریت روماتوئید مبتلا بودند انجام شد. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند و افراد گروه مداخله به مدت 3 ماه روزانه یک کپسول کورکومین پیپرین حاوی 500 میلیگرم کورکومین و گروه شاهد روزانه یک عدد کپسول دارونما حاوی 500 میلیگرم مالتودکسترین دریافت کردند.
یافتهها: تعداد 52 نفر مطالعه را تکمیل کردند. میانگین سنی افراد شرکتکننده در گروه مداخله 6/1 ± 53/5 و در گروه شاهد، 8/1 ± 54/6 بود که از لحاظ آماری معنیدار نبود. در انتهای مطالعه شاخص فعالیت بیماری (DAS-28) در هر دو گروه مداخله و شاهد، نسبت به ابتدای مطالعه به صورت معنیداری کاهش یافت. این کاهش در گروه مداخله به طور معنیداری بیشتر از گروه شاهد بود.
نتیجهگیری: مصرف مکمل کورکومین پیپرین باعث بهبود معنیدار شاخصهای بالینی بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید گردید.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The Effect of Curcumin Supplementation on Clinical Factors in Patients with Rheumatoid Arthritis
نویسندگان [English]
-
Ashkan Akbari
1
-
Peyman Mottaghi
2
-
Mansour Salesi
2
-
Mehrnaz Shojaei
3
-
Gholamreza Askari
4
-
Amirhossein Sahebkar
5
-
Mohammad Bagherniya
6
1
Resident, Department of Internal Medicine, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
2
Associate Professor, Department of Rheumatology, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
3
MSc, Nutrition and Food Security Research Center and Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
4
Associate Professor, Nutrition and Food Security Research Center and Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
5
PhD, Department of Biotechnology, School of Pharmacy, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
6
Assistant Professor, Nutrition and Food Security Research Center and Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
چکیده [English]
Background: Rheumatoid arthritis is a chronic inflammatory disease that leads to progressive joint damage, pain and loss of function, which has no known therapy so far. Curcumin has anti-inflammatory, antioxidant and analgesic properties. The aim of this study was to investigate the effect of supplementation with curcumin piperine (a highly soluble form of curcumin) on the clinical symptoms of rheumatoid arthritis.
Methods: The present study was a double-blind randomized controlled trial study, which was conducted on 54 adult patients aged 20 to 65 years who were suffering from rheumatoid arthritis. The patients were randomly divided into two groups; (i) intervention group received a curcumin piperine capsule containing 500 mg curcumin, and (ii) control group received a placebo capsule containing 500 mg maltodextrin daily for three months.
Findings: A total of 52 samples completed the study. The average age of participants in the intervention group was 53.5 ± 6.1 and in the control group was 54.6 ± 8.1, which was not statistically significant. The erythrocyte sedimentation rate (ESR) and finally the disease activity index (DAS-28) decreased significantly in both groups at the end of the study compared to the beginning of the study. But this reduction in the intervention group was significantly higher than the control group (erythrocyte sedimentation rate and disease activity index).
Conclusion: Use of curcumin - piperine supplement significantly improved the clinical indicators of patients with rheumatoid arthritis.
کلیدواژهها [English]
-
Anti-inflammatory agents
-
Blood sedimentation
-
Curcumin
-
Pain measurement
-
Rheumatoid arthritis