نوع مقاله : مقاله های پژوهشی
نویسندگان
1
فوق تخصص اورولوژی، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2
دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیهی جامعه، دانشکدهی تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3
کارشناس، گروه تغذیه، مرکز بهداشت شهرستان شهرضا، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4
استادیار، گروه آمار، دانشکدهی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5
دانشجوی دکتری، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیهی جامعه، دانشکدهی تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده
مقدمه: سندرم متابولیک به صورت گسترهای از آسیبهای متابولیکی شامل چاقی شکمی، مقاومت به انسولین، قند خون بالا، دیس لیپیدمی و پرفشاری خون میباشد. عوامل به وجود آورندهی سندرم متابولیک تا حدود زیادی ناشناخته است. ثابت شده است که عوامل ژنتیکی، متابولیکی، استرس و عوامل محیطی مانند رژیم غذایی نقش مهمی در پیشرفت سندرم دارد. با توجه به این که سندرم متابولیک خطر ابتلا به بیماریهای مختلف مانند کیستهای تخمدانی، کبد چرب، اختلالات خواب، آسم، سنگهای صفراوی و تعدادی از سرطانها را افزایش میدهد و با توجه به اهمیت نقش تغذیه در بیماریهای قلبی- عروقی و سندرم متابولیک، بر آن شدیم ارتباط الگوهای غذایی را با سندرم متابولیک در ابتلا به زنان 49-15 سالهی شهر شهرضا بررسی نماییم.روشها: مطالعهی حاضر یک مطالعهی مقطعی بود که بر روی 280 زن 49-15 سالهی شهرستان شهرضا انجام گرفت. در تمام افراد مورد مطالعه شاخصهای تنسنجی، فشار خون و بیوشیمیایی ارزیابی گردید. دریافتهای غذایی افراد در طی سال گذشته با استفاده از روش تحلیل عاملی الگوهای غذایی غالب در این افراد تعیین شد و ارتباط آن با سندرم متابولیک بررسی گردید.یافتهها: دو الگوی غذایی غالب به دست آمد. الگوی غذایی سالم، این الگوی غذایی غنی از میوه، سبزیها، سبزیهای برگ سبز و زرد، سیر، کره، طیور، ماکیان، تخم مرغ، حبوبات، گوشت احشاء، نوشابه و فست فود بود. الگوی غذایی غربی که غنی از گوشتهای فراوری شده، تخم مرغ، سیب زمینی سرخ شده، غلات تصفیه شده، لبنیات پرچرب، گوجه فرنگی، سس مایونز، قند، شکر، نوشابه، آبگوشت و فست فود بود، ولی مصرف سبزیها و محصولات لبنی کم چرب، میوهها، سیر و روغن مایع خیلی کم بود. الگوی غذایی سالم پس از تعدیل اثر انرژی دریافتی، میزان تحصیلات، شغل، سابقهی فامیلی دیابت با نسبت شانس 52/0 (95 درصد فاصلهی اطمینان: 99/0-26/0) ارتباط معکوس با ابتلا به سندرم متابولیک داشت. الگوی غذایی غربی با سندرم متابولیک ارتباطی نداشت.نتیجهگیری: الگوی غذایی سالم ارتباط معکوس با ابتلا به سندرم متابولیک داشت، ولی الگوی غذایی غربی با سندرم متابولیک ارتباطی نداشت.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Association of Dietary Pattern and Metabolic Syndrome in 15- to 49-Years-old Women
نویسندگان [English]
-
Hamidreza Barahimi
1
-
Ahmad Esmaeilzadeh
2
-
Farzadeh Rajaei
3
-
Akbar Hasanzadeh
4
-
Omolbanin Kafeshani
5
1
Urologist, Deputy of Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
2
Associate Professor, Food Security Research Center AND Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
3
Shahreza Health Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
4
Assistant Professor, Department of Epidemiology, School of Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
5
PhD Student, Food Security Research Center AND Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Science, Isfahan, Iran
چکیده [English]
Background: The term ‘metabolic syndrome” is now used specifically to define a constellation of abnormalities including visceral obesity, insulin resistance, high fasting blood sugar, dyslipidemia and hypertension that are associated with increased risk for the development of fatty liver, asthma, cystic ovary syndrome, gall stone and some cancers. The exact mechanisms of the complex pathways of metabolic syndrome are not yet completely known but genetic factor, metabolic stress and environmental factor, such as diet, are considered. Although individual foods and nutrients have been associated with the metabolic syndrome, whether dietary patterns identified by factor analysis are also associated with this syndrome is not known. We aimed to evaluate the association of major dietary patterns characterized via factor analysis with insulin resistance and the metabolic syndrome among women.Methods: Usual dietary intakes were assessed in a cross-sectional study on 280 woman aged 15-49 years. Anthropometric and blood pressure measurements were performed, and biochemical markers were taken for biomarker assessment and dietary patterns identified via factor analysis.Findings: We identified 2 major dietary patterns, the healthy dietary pattern and the Western dietary pattern. After control for potential confounders, subjects in the highest tertile of healthy dietary pattern scores had a lower odds ratio for the metabolic syndrome (odds ratio: 0.58; 95% CI: 0.26-0.99) and there was not significant difference between the woman in the lowest tertile and women in the highest quintile of Western dietary pattern.Conclusion: Significant associations exist between the healthy dietary patterns identified via factor analysis and the metabolic syndrome.
کلیدواژهها [English]
-
Dietary pattern
-
Metabolic Syndrome
-
Women
-
Factor Analysis