نوع مقاله : مقاله های پژوهشی
نویسندگان
1
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکدهی تغذیه و علوم غذایی و کمیتهی تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2
دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکدهی تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3
استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکدهی تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4
دانشجوی کارشناس ارشد، گروه کنترل غذا و دارو، دانشکدهی داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
5
دانشیار، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکدهی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
6
مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده
مقدمه: لیستریا مونوسیتوژنز باکتری سرمادوستی است، که توسط مواد غذایی منتقل میشود. این باکتری میتواند در شیر و محصولات لبنی وجود داشته باشد. لیستریا مونوسیتوژنز عامل بیماری لیستریوز میباشد که علایم شدیدی مانند، مننژیت، سپتیسمی و سقط جنین ایجاد میکند. بنابراین آلودگی با آن سبب به خطر افتادن سلامتی انسان میشود. با توجه به این که اطلاعات اندکی از آلودگی شیر خام به لیستریا مونوسیتوژنز در ایران وجود دارد، هدف از این مطالعه، تعیین شیوع گونههای لیستریا در شیر خام بود. روشها: جداسازی توسط روش پیشنهادی سازمان کشاورزی امریکا (United states department of agriculture یا USDA) انجام شد. سپس لیستریا مونوسیتوژنز توسط روشهای بیوشیمیایی و واکنش زنجیرهای پلیمراز (Polymerase chain reaction یا PCR) مورد شناسایی و تأیید قرار گرفت. یافتهها: از 91 نمونه شیر خام جمعآوری شده از سطح شهر اصفهان، 5 نمونه (49/5 درصد) آلوده به لیستریا بودند که 4 نمونه (39/4 درصد) دارای لیستریا مونوسیتوژنز و 1 نمونه (09/1 درصد) دارای لیستریا سلیجری بود. تمامی موارد لیستریا مونوسیتوژنز شناسایی شده با آزمونهای بیوشیمیایی، با انجام آزمون PCR مورد تأیید قرار گرفتند. نتیجهگیری: نتایج این بررسی حاکی از آلودگی شیر خام عرضه شده در فروشگاهها به لیستریا مونوسیتوژنز بود. با توجه به مصرف شیر خام و یا استفاده از آن در فراوردههای لبنی سنتی در ایران، نبود کنترل مناسب، میتواند سبب بروز خطرات جدی در سلامت جامعه شود. عدم آگاهی در مورد لیستریوز، ضرورت اجرای برنامههای آموزشی و اطلاعرسانی در زمینهی ایمنی مواد غذایی را آشکار میکند. علاوه بر آن ضرورت تدوین و اجباری شدن استاندارد جستجوی لیستریا در مواد غذایی حساس، لازم به نظر میرسد. واژگان کلیدی: لیستریا، شیر خام، شیوع، PCR
عنوان مقاله [English]
Prevalence of Listeria Species in Raw Milk in Isfahan, Iran
نویسندگان [English]
-
Ehsan Shamloo Aghakhani
1
-
Mohammad Jalali
2
-
Maryam Mirlohi
3
-
Zohre Abdi Moghadam
1
-
Elham Shamloo Aghakhani
4
-
Mohammad Reza Maracy
5
-
Majid Yaran
6
1
MSc Student, Department of Food Science and Technology, School of Nutrition and Food Sciences AND Student Research Committee, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
2
Associate Professor, Department of Food Science and Technology, School of Nutrition and Food Sciences, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
3
Assistant Professor, Department of Food Science and Technology, School of Nutrition and Food Sciences, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
4
MSc Student, Department of Food and Drug Control, School of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
5
Associate Professor, Department of Epidemiology, School of Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
6
Infectious Diseases and Tropical Medicine Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
چکیده [English]
Background: Listeria monocytogenes is an important psychrotrophic foodborne pathogen which may exist in milk and dairy products. The bacterium causes listeriosis with severe clinical consequences such as meningitis, septicemia and abortion. Therefore, contamination of food stuff implies a significant health risk for human. There are a minimum data on raw milk contamination of Listeria species In Iran. Thus, the objective of this study was to assess the prevalence of Listeria spp. in raw milk in Isfahan, Iran. Methods: A total of 91 samples of raw milk were examined for the presence of Listeria spp. using a two-step selective enrichment recommended by USDA. All isolates were subjected to standard biochemical test. L. monocytogenes strains were further confirmed by PCR amplification. Findings: Of the 91 raw milk samples collected, Listeria species were isolated on five (5.49%) samples. Four (4.39%) of these five isolates identified as L. monocytogenes and one (1.09%) as L. seeligeri. All strains of L. monocytogenes identified by biochemical tests, were also confirmed by PCR. Conclusion: The study shows the prevalence of L. monocytogenes in raw milk sold in the market. Consumption of raw milk with mild heat treatment or its usage in traditional dishes is a common practice in Iran. Therefore, the lack of appropriate control measures could pose serious health problems. The lack of knowledge on the risks of listeriosis transmission indicating the need of implementation of food safety education program. In addition, the Iranian food safety authorities urgently should set up an effective standard to screen all susceptible food for the presence of Listeria. Keywords: Listeria, Raw milk, Prevalence, PCR