نوع مقاله : مقاله های پژوهشی
نویسندگان
1
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه تغذیهی جامعه، دانشکدهی تغذیه و مرکز تحقیقات امنیت غذایی و علوم غذایی و کمیتهی تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2
دانشجوی دکتری، گروه تغذیهی جامعه، دانشکدهی تغذیه و مرکز تحقیقات امنیت غذایی و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3
دانشیار، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکدهی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4
دانشیار، مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5
استادیار، گروه تغذیهی جامعه، دانشکدهی تغذیه و مرکز تحقیقات امنیت غذایی و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده
مقدمه: دیابت نوع 2 نوعی بیماری اختلال در متابولیسم کربوهیدراتها میباشد که یکی از بیماریهای مزمن شایع در بسیاری از کشورها از جمله ایران است. در سالهای اخیر، مصرف کدو به عنوان یکی از گیاهان دارویی در درمان دیابت شناسایی شده است. همچنین استفاده از محصولات لبنی تخمیری و پروبیوتیک، اثرات مفیدی بر افراد مبتلا به دیابت نوع 2 داشته است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر مصرف کدو و ماست پروبیوتیک به صورت مجزا و همزمان بر دیابت نوع 2 بود.روشها: مطالعهی حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی شدهی موازی بود. پس از انتخاب افراد بر اساس معیارهای ورود به صورت تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند: گروه مصرف کنندهی کدو (100 گرم)، گروه مصرف کنندهی ماست پروبیوتیک (150 گرم)، گروه مصرف کنندهی کدو و ماست پروبیوتیک (به ترتیب 100 گرم و150 گرم)، گروه شاهد. کدو و ماست پروبیوتیک در وعدهی ناهار مصرف میشد.یافتهها: در تمامی گروههای مداخله، کلسترول توتال کاهش یافت، اما تنها در گروه مصرف کنندهی ماست پروبیوتیک و مصرف همزمان ماست پروبیوتیک و کدو این تغییر معنیدار بود. در تمامی گروههای مداخله، تریگلیسیرید کاهش و HDL (High density lipoprotein) افزایش یافت؛ اما تنها این تغییرات در گروه ماست پروبیوتیک به همراه کدو معنیدار بود. مصرف ماست پروبیوتیک چه به صورت جداگانه و چه همراه با کدو، سبب کاهش معنیدار LDL (Low density lipoprotein) شد. مداخله در تمامی گروهها، منجر به کاهش معنیدار قند خون ناشتا و C1HbA (Glycated hemoglobin) و hsCRP (High sensitivity C-Reactive Protein) شد. فشار خون سیستولیک و فشار خون دیاستولیک در گروههای کدو و ماست پروبیوتیک به صورت جداگانه به طور معنیداری کاهش یافت.نتیجهگیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر مصرف کدو و ماست پروبیوتیک به صورت جداگانه و همزمان با هم اثرات مفیدی بر پروفایل لیپیدی، FBS (Fasting blood sugar)، C1HbA و hsCRP داشت.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The Effect of Pumpkin and Probiotic Yogurt Consumption Separately or/and Simultaneously on Type II Diabetes
نویسندگان [English]
-
Azadeh Bayat
1
-
Motahar Heydaribeni
2
-
Awat Feizi
3
-
Bijan Iraj
4
-
Reza Ghiasvand
5
-
Gholamreza Askari
5
1
MSc Student, Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Sciences AND Food Security Research Center AND Student Research Committee, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
2
PhD Student, Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Sciences AND Food Security Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
3
Associate Professor, Department of Epidemiology and Biostatistics, School of Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
4
Associate Professor, Endocrine and Metabolism Research Center, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
5
Assistant Professor, Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Sciences AND Food Security Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Ira
چکیده [English]
Background: Type II diabetes is one of the carbohydrate disorders that is one of the most common types of chronic diseases in many countries of the world including Iran. Recently, pumpkin consumption is recognized as one of the herbs in treatment of the diabetes. In addition, consumption of fermented dairy products and probiotics have beneficial effects on people with type II diabetes. The aim of this study was investigation the effect of pumpkin and probiotic yogurt consumption separately or/and simultaneously on type II diabetes.Methods: This was a parallel randomized clinical trial study. 80 eligible participants randomly were divided to 4 groups: 1- green pumpkin (100 g); 2- probiotic yoghurt (150 g); 3- pumpkin and probiotic yoghurt (100 g pumpkin plus 150 g yoghurt); and 4- control (dietary advice). Pumpkin and probiotic yoghurt were consumed at lunch time.Findings: Total cholesterol levels decreased in all intervention groups; however these changes in probiotic yogurt and probiotic yogurt + pumpkin groups were significant. In all interventional groups, the level of triglyceride decreased and the level of high-density lipoprotein (HDL) increased; the changes were significant in yogurt + pumpkin group. Probiotic yogurt consumption separately or simultaneously with pumpkin decreased the level of low-density lipoprotein (LDL). All interventional treatments led to significantly decreased fasting blood sugar (FBS), glycated hemoglobin (HbA1C) and high sensitivity c-reactive protein (hsCRP). Systolic and diastolic blood pressures (SBP and DBP) decreased significantly in pumpkin and probiotic yogurt groups.Conclusion: According to present study, pumpkin consumption separately or simultaneously with probiotic yogurt have beneficial effects on lipid profiles, FBS, HbA1C and hsCRP.
کلیدواژهها [English]
-
Pumpkin
-
Probiotic yogurt
-
Type II diabetes
-
Glycemic response
-
Lipid Profile
-
Inflammatory marker