اثر رب انار بر عوامل خطر بیماری‌های قلبی- عروقی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2

نوع مقاله : مقاله کوتاه

نویسندگان

1 استادیار، گروه تغذیه، مرکز تحقیقات تغذیه و بیماری‌های متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

2 دانشیار، گروه تغذیه، مرکز تحقیقات هیپرلیپیدمی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

3 استادیار، گروه غدد و متابولیسم، پژوهشکده‌ی سلامت، مرکز تحقیقات دیابت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

4 استادیار، گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، دانشکده‌ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

5 دانشجوی دکتری، گروه تغذیه، مرکز تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

6 دانشیار، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده‌ی دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

7 کارشناس ارشد، گروه علوم تغذیه، دانشکده‌ی پیراپزشکی، واحد بین‌الملل اروند، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

چکیده

مقدمه: بر اساس مطالعات موجود، مصرف انار در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می‌تواند باعث بهبود قند خون و پروفایل چربی شود. اما نتایج بررسی‌های انجام شده در این زمینه، متناقض می‌باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تأثیر رب انار بر سطح قند خون، پروفایل لیپیدی، فشار خون و ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود.روش‌ها: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی نیمه تجربی بود که با مشارکت 40 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 کلینیک دیابت بیمارستان گلستان اهواز در طول سال 1392 انجام گرفت. برای اندازه‌گیری قند خون، پروفایل چربی و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی سرم، نمونه‌ی خون ناشتای افراد در ابتدا و بعد از 4 هفته مداخله گرفته شد.یافته‌ها: میانگین سنی افراد مورد مطالعه 3/8 ± 9/46 سال بود. سطح HDL-C (High density lipoprotein-cholesterol) بعد از مداخله به طور معنی‌داری افزایش یافت. مصرف رب انار پس از 4 هفته موجب افزایش معنی‌داری در ظرفیت تام آنتی‌اکسیدانی TAC (Total antioxidant capacity) شد. در پایان هفته‌ی چهارم، تغییرات معنی‌داری در سطح فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، تری‌گلیسرید و (Low density lipoprotein-cholesterol) LDL-C مشاهده نشد.نتیجه‌گیری: مصرف رب انار سبب بهبود HDL-C و TAC در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می‌شود. این نتایج می‌تواند به پلی‌فنل‌های موجود در انار مرتبط باشد. انجام مطالعات با طراحی قوی‌تر و حجم نمونه‌ی بیشتر ضرورت دارد. 

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of Concentrated Pomegranate Juice on Cardiovascular Factors in Patients with Type 2 Diabetes

نویسندگان [English]

  • Farideh Shishebor 1
  • Majid Mohammadshahi 2
  • Mehrnoosh Zakerkish 3
  • Azadeh Saki 4
  • Fatemeh Shirani 5
  • Mehdi Zarei 6
  • Maryam Zare 7
1 Assistant Professor, Department of Nutrition, Nutrition and Metabolic Diseases Research Center, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran
2 Associate Professor, Department of Nutrition, Hyperlipidemia Research Center, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran
3 Assistant Professor, Department of Endocrinology and Metabolism, Health Research Institute, Diabetes Research Center, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran
4 Assistant Professor, Department of Biostatistics and Epidemiology, School of Public Health, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran
5 PhD Student, Department of Nutrition, Student Research Committee, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran
6 Associate Professor, Department of Food Hygiene, School of Veterinary Medicine, Shahid Chamran University, Ahvaz, Iran
7 Department of Nutrition, School of Paramedical Sciences, Arvand International Branch, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran
چکیده [English]

Background: Although current information shows that pomegranate in patients with type 2 diabetes mellitus can improve control of blood sugar and lipids profile, there are controversial results about these findings. This survey investigated the influence of concentrated pomegranate juice (CPJ) on fasting blood sugar, lipid profile, total antioxidant capacity (TAC) and blood pressure (BP) in patients with type 2 diabetes mellitus.Methods: This quasi-clinical trial study was conducted on 40 patients with type 2 diabetes mellitus in Golestan hospital of Ahvaz, Iran, in 2013. Fasting blood samples were taken at baseline and after 4 weeks of intervention to measure the fasting blood sugar, lipid profile, and total antioxidant capacity.Findings: While high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C) significantly increased after the intervention, total antioxidant capacity significantly increased (P < 0.001). No changes were made in levels of fasting blood sugar, triglyceride (TG), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-c), and blood pressure after the intervention.Conclusion: It is concluded that concentrated pomegranate juice have significant positive effects on HDL and total antioxidant capacity in patients with type 2 diabetes which may be attributed to its polyphenolic content. Further investigations are needed with stronger design and larger sample size.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Type 2 Diabetes
  • Lipid Profile
  • Total antioxidant capacity
  • Pomegranate
  1. Wild S, Roglic G, Green A, Sicree R, King H. Global prevalence of diabetes: estimates for the year 2000 and projections for 2030. Diabetes Care 2004; 27(5): 1047-53.
  2. Haghdoost AA, Rezazadeh-Kermani M, Sadghirad B, Baradaran HR. Prevalence of type 2 diabetes in the Islamic Republic of Iran: systematic review and meta-analysis. East Mediterr Health J 2009; 15(3): 591-9.
  3. Haffner SM, Lehto S, Ronnemaa T, Pyorala K, Laakso M. Mortality from coronary heart disease in subjects with type 2 diabetes and in nondiabetic subjects with and without prior myocardial infarction. N Engl J Med 1998; 339(4): 229-34.
  4. Ismail T, Sestili P, Akhtar S. Pomegranate peel and fruit extracts: a review of potential anti-inflammatory and anti-infective effects. J Ethnopharmacol 2012; 143(2): 397-405.
  5. Viladomiu M, Hontecillas R, Lu P, Bassaganya-Riera J. Preventive and prophylactic mechanisms of action of pomegranate bioactive constituents. Evid Based Complement Alternat Med 2013; 2013: 789764.
  6. Basu A, Penugonda K. Pomegranate juice: a heart-healthy fruit juice. Nutr Rev 2009; 67(1): 49-56.
  7. Asgary S, Keshvari M, Sahebkar A, Hashemi M, Rafieian-Kopaei M. Clinical investigation of the acute effects of pomegranate juice on blood pressure and endothelial function in hypertensive individuals. ARYA Atheroscler 2013; 9(6): 326-31.
  8. Esmaillzadeh A, Tahbaz F, Gaieni I, Alavi-Majd H, Azadbakht L. Cholesterol-lowering effect of concentrated pomegranate juice consumption in type II diabetic patients with hyperlipidemia. Int J Vitam Nutr Res 2006; 76(3): 147-51.
  9. Rashidi AA, Jafari Menshadi F, Zinsaz A, Sadaf Z. Effect of concentrated pomegranate juice consumption on glucose and lipid profile concentrations in type 2 diabetic patients. Zahedan J Res Med Sci 2013; 15(6): 40-2.
  10. Rosenblat M, Hayek T, Aviram M. Anti-
  11. oxidative effects of pomegranate juice (PJ) consumption by diabetic patients on serum and on macrophages. Atherosclerosis 2006; 187(2): 363-71.
  12. Viuda-Martos M, Fernandez-Lopez J, Perez-alvarez JA. Pomegranate and its many functional components as related to human health: a review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 2010; 9(6): 635-54.
  13. Kelishadi R, Gidding SS, Hashemi M, Hashemipour M, Zakerameli A, Poursafa P. Acute and long term effects of grape and pomegranate juice consumption on endothelial dysfunction in pediatric metabolic syndrome. J Res Med Sci 2011; 16(3): 245-53.
  14. Hajimahmoodi M, Oveisi MR, Oveisi MR, Jannat B, Nateghi M. Antioxidant capacity of plasma after pomegranate intake in human volunteers. Acta Med Iran 2009; 47(2): 125-32.
  15. Parsaeyan N, Mozaffari-Khosravi H, Mozayan MR. Effect of pomegranate juice on paraoxonase enzyme activity in patients with type 2 diabetes. J Diabetes Metab Disord 2012; 11(1): 11.
  16. Ekhlasi G, Shidfar F, Agah Sh, Merat Sh, Hosseini KAF. Effect of pomegranate juice intake on Lipid profile in patients with non-alcoholic fatty liver disease. Razi J Med Sci 2013; 20(111): 30-9. [In Persian].
  17. Fuhrman B, Lavy A, Aviram M. Consumption of red wine with meals reduces the susceptibility of human plasma and low-density lipoprotein to lipid peroxidation. Am J Clin Nutr 1995; 61(3): 549-54.
  18. Khateeb J, Gantman A, Kreitenberg AJ, Aviram M, Fuhrman B. Paraoxonase 1 (PON1) expression in hepatocytes is upregulated by pomegranate polyphenols: a role for PPAR-gamma pathway. Atherosclerosis 2010; 208(1): 119-25.
  19. Aviram M, Rosenblat M, Gaitini D, Nitecki S, Hoffman A, Dornfeld L, et al. Pomegranate juice consumption for 3 years by patients with carotid artery stenosis reduces common carotid intima-media thickness, blood pressure and LDL oxidation. Clin Nutr 2004; 23(3): 423-33.
  20. Ataie-Jafari A, Hosseini S, Karimi F, Pajouhi M. Effects of sour cherry juice on blood glucose and some cardiovascular risk factors improvements in diabetic women: A pilot study. Nutrition and Food Science 2008; 38(4): 355-60.
  21. Sohrab G, Nasrollahzadeh J, Zand H, Amiri Z, Tohidi M, Kimiagar M. Effects of pomegranate juice consumption on inflammatory markers in patients with type 2 diabetes: A randomized, placebo-controlled trial. J Res Med Sci 2014; 19(3): 215-20.
  22. Aviram M, Dornfeld L. Pomegranate juice consumption inhibits serum angiotensin converting enzyme activity and reduces systolic blood pressure. Atherosclerosis 2001; 158(1): 195-8.
  23. Asgary S, Sahebkar A, Afshani MR, Keshvari M, Haghjooyjavanmard S, Rafieian-Kopaei M. Clinical evaluation of blood pressure lowering, endothelial function improving, hypolipidemic and anti-inflammatory effects of pomegranate juice in hypertensive subjects. Phytother Res 2014; 28(2): 193-9.
  24. Fazeli D, Malekirad A, Bayrami M, Shariatzadeh S, Karkhaneh A. The effect of pomegranate juice (Punica granatum L.) on the oxidative stress of 15-17 year old girls in Arak. J Shahrekord Univ Med Sci 2009; 10(4): 44-9. [In Persian].
  25. Guo C, Wei J, Yang J, Xu J, Pang W, Jiang Y. Pomegranate juice is potentially better than apple juice in improving antioxidant function in elderly subjects. Nutr Res 2008; 28(2): 72-7.
  26. Basu A, Newman ED, Bryant AL, Lyons TJ, Betts NM. Pomegranate polyphenols lower lipid peroxidation in adults with type 2 diabetes but have no effects in healthy volunteers: a pilot study. J Nutr Metab 2013; 2013: 708381.
  27. Ignarro LJ, Byrns RE, Sumi D, de NF, Napoli C. Pomegranate juice protects nitric oxide against oxidative destruction and enhances the biological actions of nitric oxide. Nitric Oxide 2006; 15(2): 93-102.