نوع مقاله : مقاله های پژوهشی
نویسندگان
1
استادیار، گروه بیوتکنولوژی پزشکی، دانشکدهی پیراپزشکی و مرکز تحقیقات علوم اعصاب، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران
2
دانشجو، کمیتهی تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران
3
دانشیار، گروه زیست فنآوری و نانوفنآوری پزشکی، دانشکدهی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
4
دانشیار، مرکز تحقیقات پزشکی هستهای،دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
چکیده
مقدمه: سنتز نانوذرات توسط دستگاههای بیولوژیکی یکروند قابل اعتماد و سازگار با محیط زیست است. نانوذرات نقره به دلیل خواص مطلوبی که دارد، در فرایندهای پزشکی و صنعتی مورد استفاده قرار گرفته است. به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی زعفران (Crocus sativus)، این گیاه به عنوان یک مادهی احیا کننده برای سنتز نانوذرات فلزی مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی قابلیت قسمتهای مختلف گیاه زعفران برای تبدیل نمک نقره به نانوذرات نقره در شرایط مختلف دمایی، حضور یا فقدان نور بود.روشها: سه عصارهی آبی از بخشهای مختلف زعفران (پرچم، کلاله و گلبرگ ارغوانی) تهیه شد. سنتز نانوذرات نقره در دماهای مختلف در حضور و عدم حضور نور در غلظت نهایی محلول نیترات نقرهی 1 میلیمولار انجام شد. تشکیل نانوذرات نقره با استفاده از طیفسنجی ماورای بنفش/ مرئی (Ultraviolet-visible یا UV-Vis) شناسایی شد. میانگین اندازهی ذرات با استفاده از پراکندگی نور دینامیکی (Dynamic light scattering یا DLS) بررسی شد.یافتهها: طیفسنجی ماورای بنفش/مرئی جذبهایی در بازهی 460-400 نانومتر نشان داد. همچنین، اندازهی نانوذرات سنتز شده حدود 25-15 نانومتر بود. عصارههای کلالهی قرمز و گلبرگ ارغوانی در حضور نور در دمای محیط به خوبی سبب تولید نانوذرات نقره شدند. در فقدان نور نیز جذب UV–Vis در عصارهی گلبرگ خوانده شد؛ در حالی که در عصارهی کلالهی قرمز در فقدان نور در دمای محیط جذبی مشاهده نشد. عصارهی پرچم نیز در دمای 60 و 80 درجهی سانتیگراد در حضور و فقدان نور قادر به تولید نانوذرات بود.نتیجهگیری: قسمتهای مختلف گل زعفران (به جز قسمت سبز) قابلیت مناسبی به عنوان مادهی احیا کننده و نگه دارنده برای سنتز نانوذرات نقره نشان دادند. علاوه بر این، به نظر میرسد نور و دما، نقش مؤثری در کارایی عصارههای گیاهی برای تولید نانوذرات دارند.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Green Synthesis of Silver Nanoparticles Using Crocus Sativus (Saffron) in Various Physical Conditions
نویسندگان [English]
-
Saeedeh Askarian
1
-
Leila Sadat Seyedabadi
2
-
Reza Kazemi-Oskuee
3
-
Majid Darroudi
4
1
Assistant Professor, Department of Medical Biotechnology, School of Paramedical Sciences AND Neuroscience Research Center, School of Medicine, Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences, Torbat Heydariyeh, Iran
2
Student, Student Research Committee, Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences, Torbat Heydariyeh, Iran
3
Associate Professor, Department of Medical Biotechnology, School of Medicine, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
4
Associate Professor, Nuclear Medicine Research Center (NMRC), Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran
چکیده [English]
Background: Synthesis of nanoparticles by biological systems is a reliable and eco-friendly process. Silver nanoparticles are applied to medical and industrial processes because of their specific properties. Because of antioxidant property of saffron plant (Crocus sativus), it is considered as a reducing agent to synthesize metal nanoparticles. The objective of this study was to investigate the ability of different parts of the saffron plant in reducing silver salt to silver nanoparticles (Ag-NPs) in various temperatures, and present or absent of light.Methods: Three aqueous extracts were prepared from different parts of the plant (stigma, stamen, and purple petal). The Ag-NP synthesize was performed at various temperatures in the present and absent of light in final concentration of 1 mM silver nitrate solution. The prepared Ag-NPs were characterized by ultraviolet-visible spectroscopy (UV-Vis). The mean particle size was investigated using dynamic light scattering (DLS).Findings: The UV-Vis spectrum showed absorption peaks at 400-460 nm. Moreover, the size range of the synthesized nanoparticles was about 15-20 nm. The red stigma and purple petal extracts produced Ag-NPs in the present of light at room temperature. In the absent of light, the absorbance was also observed for the petal extract, whereas the UV-Vis absorption was not observed in stigma extract in the absence of light at room temperature. The stamen extract produced nanoparticles at 60 0C and 80 0C in the presence and absent of light, respectively.Conclusion: Various parts of saffron flower (except green part) showed appropriate ability as reducing and capping agent for synthesis of silver nanoparticles. In addition, light and temperature seemed to have critical effects on the efficiency of plant extracts for producing nanoparticles.
کلیدواژهها [English]
-
Crocus sativus
-
Saffron
-
Silv
-
r, Nanoparticles