نوع مقاله : مقاله های پژوهشی
نویسندگان
1
دانشجوی پزشکی، کمیتهی تحقیقات دانشجویی، دانشکدهی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2
پزشک عمومی، کمیتهی تحقیقات دانشجویی، دانشکدهی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3
دکتری علوم تغذیه، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و کمیتهی تحقیقات دانشجویی، دانشکدهی تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4
پزشک عمومی، مرکز تحقیقات کاربردی گوارش، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5
استاد، مرکز تحقیقات چاقی و عادات غذایی، گروه تغذیهی جامعه، دانشکدهی علوم تغذیه و رژیمشناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
6
دانشیار، مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم و مرکز تحقیقات کاربردی گوارش و گروه آمار حیاتی و اپیدمیولوژی، دانشکدهی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
7
استاد، مرکز تحقیقات کاربردی گوارش، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده
مقدمه: رژیم غذایی به ویژه لبنیات، میتواند تغییر دهندهی علایم و بروز اختلالات عملکردی دستگاه گوارش (FGIDs یا Functional gastrointestinal disorders) مانند سندرم رودهی تحریک پذیر (Irritable bowel syndrome یا IBS) باشد. مطالعهی حاضر، با هدف بررسی ارتباط میزان مصرف لبنیات و شیوع IBS در بزرگسالان ایرانی انجام شد.روشها: این مطالعهی مقطعی در چارچوب طرح سپاهان بود که بر روی جمعیتی 4763 نفره از کارمندان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در دو مرحله انجام گرفت. در مرحلهی اول و دوم، اطلاعات مربوط به دریافتهای غذایی و IBS به ترتیب با استفاده از پرسشنامههای اعتبارسنجی شدهی بسامد غذایی و ROME III جمعآوری شد. بعد از تطبیق پرسشنامههایی که اطلاعات کاملی در دو مرحله داشتند و حذف جمعیت مبتلا به عدم تحمل لاکتوز، تعداد جمعیت مورد بررسی به 2849 نفر رسید. افراد مورد مطالعه، از نظر مصرف لبنیات به سه گروه متوالی به نام سهک تقسیم شدند و نسبت شانس ابتلا به IBS در سهکها بررسی شد.یافتهها: شیوع IBS در جمعیت مورد مطالعه، 7/20 درصد بود. در مدل خام مصرف لبنیات کمچرب و نیز پرچرب، شانس ابتلابه IBS بین سهکهای مصرف لبنیات دارای تفاوت آماری معنیداری نبود. بعد از تعدیل اثر عوامل مخدوشگر، باز ارتباط معنیداری مشاهده نشد. اگر چه، روند کاهشی برای بیماری با افزایش مصرف لبنیات کمچرب (نسبت شانس 87/0 با فاصلهی اطمینان 95 درصد، 10/1-69/0) و روند افزایشی برای بیماری با افزایش مصرف لبنیات پرچرب (نسبت شانس 11/1 با فاصلهی اطمینان 95 درصد، 41/1-87/0) مشاهده شد که از نظر آماری، معنیدار نبود. میزان متوسط مصرف لبنیات، اثر محافظتی در مقابل دردهای شکمی داشت (نسبت شانس 79/0 با فاصلهی اطمینان 95 درصد (98/0-64/0).نتیجهگیری: ارتباط معنیداری بین مصرف لبنیات و شیوع IBS دیده نشد، اما میزان متوسط مصرف لبنیات، اثر محافظتی در مقابل دردهای شکمی داشت.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Association of Dairy Consumption and Irritable Bowel Syndrome in Iranian Adults
نویسندگان [English]
-
Niloufar Shabanikia
1
-
Sahar Memarmontazerin
2
-
Parvaneh Saneei
3
-
Ammar Hassanzadeh-Keshteli
4
-
Ahmad Esmaillzadeh
5
-
Awat Feizi
6
-
Peyman Adibi
7
1
Student of Medicine, Student Research Committee, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
2
General Practitioner, Student Research Committee, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
3
Food Security Research Center AND Student Research Committee, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
4
General Practitioner, Integrative Functional Gastroenterology Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
5
Professor, Obesity and Eating Habits Research Center AND Department of Community Nutrition, School of Nutritional Sciences and Dietetics, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
6
Associate Professor, Endocrine and Metabolism Research Center AND Integrative Functional Gastroenterology Research Center AND Department of Biostatistics and Epidemiology, School of Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
7
Professor, Integrative Functional Gastroenterology Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
چکیده [English]
Background: Dietary intakes, especially dairy products, can be the cause of change or onset of the symptoms in functional gastrointestinal disorders (FGIDs) like irritable bowel syndrome (IBS). This study aimed to investigate the relationship between dairy consumption and prevalence of IBS in Iranian adults.Methods: This cross-sectional study was based on SEPAHAN project that was done among 4763 of staffs of Isfahan University of Medical Sciences, Iran, during 2 phases. IBS and nutrient intake were assessed using ROME III criteria and validated food frequency questionnaire (FFQ), respectively. Completed questionnaires of the 2 phases which were of the subjects with lactose intolerance were excluded which resulted in 2849 questionnaires. Cases were devided to 3 consecutive groups of dairy consumption named dairy intake tertiles. The odds ratios (OR) were evaluated for IBS in dairy intake tertiles.Findings: Prevalence of IBS was estimated 20.7%. There was no significant difference between odds ratio of IBS in crude models of low- and high-fat dairy consumption. Controlling for potential confounders did not change the results. However, there was a positive and negative association between consumption of average amount of high fat (OR: 1.11, Confidence interval of 95%: 0.87-1.41) and higher intake of low-fat dairy products (OR: 0.87, Confidence interval of 95%: 0.69-1.10) with higher prevalence of IBS. In addition, abdominal pain was related adversely to average amount of dairy consumption (OR: 0.79, Confidence interval of 95%: 0.64-0.98).Conclusion: There was no significant association between IBS prevalence and dairy consumption; although, average intake of dairy products can be protective against abdominal pain.
کلیدواژهها [English]
-
Dairy intake
-
Irritable bowel syndrome (IBS)
-
Abdominal pain
-
Cross-sectional study
-
Diet