تأثیر مصرف زنجبیل و دارچین بر تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی- کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور

نوع مقاله : Original Article(s)

نویسندگان

1 متخصص داخلی، گروه داخلی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

2 استادیار، گروه هماتولوژی و انکولوژی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

3 استادیار، گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

4 دانشیار، گروه داروسازی بالینی، دانشکده داروسازی و علوم دارویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

مقاله پژوهشی




مقدمه: تهوع و استفراغ ناشی از شیمی‌درمانی (Chemotherapy-induced nausea and vomiting) CINV، عمده‌ترین عارضه‌ی جانبی بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی‌درمانی می‌باشد. زنجبیل و دارچین، از جمله داروهای سنتی ضد استفراغ هستند. هدف از این مطالعه، تعیین اثر مصرف خوراکی زنجبیل و دارچین بر CINV بود.
روش‌ها: این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی تصادفی شده‌ی دوسوکور انجام گرفت. جمعیت هدف مطالعه، بیماران مبتلا به سرطان تحت شیمی‌درمانی در مراکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بودند. بعد از تقسیم بیماران به صورت تصادفی در دو گروه درمان (زنجبیل و دارچین) و گروه شاهد، تأثیر ترکیب دارچین و زنجبیل بر تهوع و استفراغ، با استفاده از پرسش‌نامه‌ی INVR (The index of nausea, vomiting and retching) سنجیده شد. با استفاده از گایدلاین انجمن آمریکایی کلینیکال انکولوژی، مقدار تهوع‌زایی داروهای شیمی‌درمانی بیماران به سه دسته‌ی زیاد، متوسط و کم، طبقه‌بندی و سپس تجزیه و تحلیل گردید.
یافته‌ها: در این مطالعه، 72 نفر در گروه شاهد (دارونما) و 65 نفر در گروه درمان (زنجبیل و دارچین) وارد تحلیل نهایی شدند. مقایسه‌ی گروه درمان و شاهد در ابتدا از نظر آماری تفاوت معنی‌داری نداشت، ولی در روزهای 2 و 3، بین نمره‌ی به دست آمده از پرسش‌نامه‌ی استاندارد، تهوع و استفراغ گروه درمان با گروه شاهد از نظر آماری معنی‌دار بود.
نتیجه‌گیری: ترکیب زنجبیل و دارچین، در کنترل تهوع و استفراغ ناشی از شیمی‌درمانی مؤثر می‌باشد. بیشترین تأثیر ترکیب زنجبیل و دارچین در کاهش تهوع و استفراغ در روز دوم و سوم بعد از شیمی‌درمانی، رخ داد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Effect of Ginger and Cinnamon Consumption on Chemotherapy-Induced Nausea and Vomiting: A Double-Blind Randomized Clinical Trial

نویسندگان [English]

  • Mohamad Amin 1
  • Ali Haji-Gholami 2
  • Hourieh Ansari 3
  • Azadeh Moghaddas 4
1 Internal Professional, Department of Internal Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
2 Assistant Professor, Hematology and Oncology, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
3 Assistant Professor, Department of Community and Family Medicine, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
4 Associate Professor, Department of Clinical Pharmacy, School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
چکیده [English]

Background: Chemotherapy-induced nausea and vomiting (CINV) is a major side effect seen among cancer patients under chemotherapy. Ginger (Zingiber officinale) and cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) are among the traditional antiemetic drugs. The aim of this study was to determine the effect of oral consumption of ginger and cinnamon on CINV.
Methods: This study was designed as a double-blind randomized clinical trial. The target population was cancer patients undergoing chemotherapy in medical centers affiliated with Isfahan University of Medical Sciences. Patients were randomly divided into two groups of treatment (Ginger and Cinnamon) and Control. The effect of cinnamon and ginger combination on CINV was measured using the INVR (The index of nausea, vomiting and retching) questionnaire. Using the American Clinical Oncology Guideline, nausea levels from chemotherapy drugs was classified into three categories: high, medium and low.
Findings: Seventy-two patients in the control group and 65 patients in the treatment group (ginger and cinnamon) entered the final analysis. Comparisons made between the treatment and control groups was not statistically significant at first, but there was a statistically significant difference between the nausea score of the treatment group and the control group on days two and three as depicted by the standard questionnaire.
Conclusion: The combination of ginger and cinnamon is effective in controlling nausea and vomiting caused by chemotherapy. Most of the effect of ginger and cinnamon combination in reducing nausea and vomiting occurred on the second and third day after chemotherapy.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ginger
  • Cinnamomum
  • Antineoplastic agents
  • Nausea
  • Vomiting
  1. Jones JM, Qin R, Bardia A, Linquist B, Wolf S, Loprinzi CL. Antiemetics for chemotherapy-induced nausea and vomiting occurring despite prophylactic antiemetic therapy. J Palliat Med 2011; 14(7): 810-4.
  2. Crichton M, Marshall S, Marx W, McCarthy AL, Isenring E. Efficacy of ginger (Zingiber officinale) in ameliorating chemotherapy-induced nausea and vomiting and chemotherapy-related outcomes: a systematic review update and meta-analysis. J Acad Nutr Diet 2019; 119(12): 2055-68.
  3. Marx W, Ried K, Mccarthy AL, Vitetta L, Sali A, Isenring E. Ginger-Mechanism of action in chemotherapy-induced nausea and vomiting: A review. Crit Rev Food Sci Nutr 2017; 57(1): 141-6.
  4. Chang WP, Peng YX. Does the oral administration of ginger reduce chemotherapy-induced nausea and vomiting? A meta-analysis of 10 randomized controlled trials. Cancer Nurs 2019; 42(6): E14-E23.
  5. Mustian KM, Devine K, Ryan JL, Janelsins MC, Sprod LK, Peppone LJ, Candelario GD, Mohile SG, Morrow GR. Treatment of nausea and vomiting during chemotherapy. US Oncol Hematol 2011; 7(2): 91-7.
  6. Aghamohammadi D, Fakhari S, Bilehjani E, Hassanzadeh S. The effects of honey and cinnamon mixture on improving the quality of life in breast cancer. Crescent Journal of Medical and Biological Sciences 2017; 4(2): 74-9.
  7. American Society of Clinical Oncology, Kris MG, Hesketh PJ, Somerfield MR, Feyer P, Clark-Snow R, Koeller JM, et al. American Society of Clinical Oncology guideline for antiemetics in oncology: update 2006. J Clin Oncol 2006; 24(18): 2932-47
  8. Rhodes VA, McDaniel RW. The Index of Nausea, Vomiting, and Retching: a new format of the index of Nausea and Vomiting. Oncol Nurs Forum 1999; 26(5): 889-94.
  9. Chang WP, Peng YX. Does the oral administration of ginger reduce chemotherapy-induced nausea and vomiting?: a meta-analysis of 10 randomized controlled trials. Cancer Nurs
    2019; 42(6): E14-E23.
  10. Zick SM, Ruffin MT, Lee J, Normolle DP, Siden R, Alrawi S et al. Phase II trial of encapsulated ginger as a treatment for chemotherapy-induced nausea and vomiting. Support Care Cancer 2009; 17(5): 563-72.
  11. Ryan JL, Heckler CE, Roscoe JA, Dakhil SR, Kirshner J, Flynn PJ, Hickok JT, Morrow GR. Ginger (Zingiber officinale) reduces acute chemotherapy-induced nausea: a URCC CCOP study of 576 patients. Support Care Cancer 2012; 20(7): 1479-89.
  12. Borges DO, Freitas KA, Minicucci EM, Popim RC. Benefits of ginger in the control of chemotherapy-induced nausea and vomiting. Rev Bras Enferm 2020; 73(2): e20180903.
  13. Panahi Y, Saadat A, Sahebkar A, Hashemian F, Taghikhani M AE. Effect of ginger on acute and delayed chemotherapy-induced nausea and vomiting: a pilot, randomized, open-label clinical trial. Integr Cancer Ther 2012; 11(3): 204-11.
  14. Li X, Qin Y, Liu W, Zhou XY, Li YN, Wang LY. Efficacy of ginger in ameliorating acute and delayed chemotherapy-induced nausea and vomiting among patients with lung cancer receiving cisplatin-based regimens: a randomized controlled trial. Integr Cancer Ther 2018; 17(3): 747-54.
  15. Goyal M, Kaur H, Bhandari M, Rizvanov AA, Khaiboullina SF, Baranwal M. Antioxidant and Immune Effects of Water Soluble Polysaccharides Isolated from Cinnamomum verum Bark. Bio Nano Science 2018; 8(3): 935-40.