نوع مقاله : مقاله های پژوهشی
نویسندگان
1
دانشجوی دکتری، گروه علوم تشریحی و بیولوژی مولکولی، دانشکدهی پزشکی و کمیتهی تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2
دانشیار، گروه علوم تشریحی و بیولوژی مولکولی، دانشکدهی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3
کارشناس آزمایشگاه، گروه علوم تشریحی و بیولوژی مولکولی، دانشکدهی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم تشریحی و بیولوژی مولکولی، دانشکدهی پزشکی و کمیتهی تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده
مقدمه: نقش ویتامین E به عنوان یکی از آنتی اکسیدانها و اثر ترکیبات محتوی آهن بر روی DNA به خوبی شناخته شده نیست. از این رو، مطالعهی حاضر جهت تعیین نقش ویتامین E و آهن، به عنوان دو عامل مؤثر به صورت جداگانه و ترکیبی بر فراگمنتاسیون DNA و کمبود پروتامین اسپرم در خرگوش انجام گرفت.روشها: تعداد 42 عدد خرگوش نر بالغ به صورت تصادفی به هفت گروه 6 تایی تقسیم شدند و به مدت 6 هفته تحت رژیم غذایی مخصوص قرار گرفتند. برای گروه شاهد از غذای معمولی، گروه دوم از غذای معمولی حاوی ویتامین E (mg/kg 50)، گروه سوم از غذای معمولی حاوی آهن (mg/kg 50)، گروه چهارم از غذای معمولی حاوی آهن (mg/kg 50) و ویتامین E (mg/kg 50)، گروه پنجم از غذای حاوی 1 درصد کلسترول، گروه ششم از غذای حاوی 1 درصد کلسترول و ویتامین E (mg/kg 50) و گروه هفتم از غذای حاوی 1 درصد کلسترول و آهن (mg/kg 50) استفاده شد. پس از طی شدن زمان لازم، خرگوشها بیهوش و قربانی شدند و مجاری اپیدیدیم و دفران آنها تشریح شد و اسپرمهای این مجاری به کمک محلول 10Hams f خارج گردید. میزان آسیب DNA اسپرم توسط رنگآمیزی آکریدین اورنج و کمبود پروتامین اسپرم با رنگآمیزی 3CMA (3Chromomycin A) مورد ارزیابی قرار گرفت.یافتهها: مصرف همزمان غذاهای محتوی کلسترول و آهن، آسیب معنیداری را در DNA اسپرم ایجاد نمود. به علاوه، مصرف ویتامین E به عنوان یک عامل آنتی اکسیدان، اثر قابل توجهی در کاهش این آسیب دارد. بررسی وضعیت کروماتین اسپرم نشان داد که مصرف ترکیبات محتوی آهن و کلسترول به تنهایی و یا به شکل همزمان، باعث افزایش قابل توجهی در میانگین درصد کمبود پروتامین اسپرم میشود. استفاده از ویتامین E، میانگین درصد کمبود پروتامین اسپرم را به صورت متفاوت در گروهها تغییر دادنتیجهگیری: مصرف ویتامین E به عنوان نوعی آنتی اکسیدان، آسیب DNA اسپرم ناشی از مصرف غذاهای پر کلسترول و آهن را کاهش میدهد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Effect of Cholesterol, Iron and Vitamin E on Protamine Deficiency and DNA Fragmentation of Male Rabbit Sperm
نویسندگان [English]
-
Nazem Ghasemi
1
-
Gholam-Reza Dashti
2
-
Fatimah Amoozgar
3
-
Seyed-Ahmad Vaez
4
1
PhD Student, Department of Anatomical Sciences and Molecular Biology, School of Medicine AND Student Research Committee, Isfahan University of medical sciences, Isfahan, Iran
2
Associate Professor, Department of Anatomical Sciences and Molecular Biology, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
3
Senior Demonstrator, Department of Anatomical Sciences and Molecular Biology, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
4
MSc Student, Department of Anatomical Sciences and Molecular Biology, School of Medicine AND Student Research Committee, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
چکیده [English]
Background: The role of vitamin E as an antioxidant and iron-containing compounds on DNA is not well defined. So, recent study was carried out to determine the role of vitamin E and iron, as both separate and combined effect on sperm protamine deficiency and DNA fragmentation in male rabbits.Methods: This study included 42 male rabbits which were randomly divided into seven groups each containing six rabbits.They were all treated under special diets for 6 weeks. After this period the animals were anesthetized and sacrificed .The epididymis duct and vas deferens were dissected and their sperms were extracted from it by Ham's f10 solution. Sperm DNA fragmentation and protamine deficiency were evaluated by the acridine orange and chromomycin A3 staining, respectively.Findings: The mean values of protamine deficiency and DNA fragmentation were significantly higher in group that concomitant use of cholesterol and iron. In addition, Vitamin E as an antioxidant agent has a significant effect in reducing these damages.Conclusion: Vitamin E as an antioxidant, decrease sperm DNA damage resulting from the consumption of foods high in cholesterol and iron.
کلیدواژهها [English]
-
Keywords: Cholesterol, Iron, Vitamin E, DNA fragmentation
-
Protamine deficiency
-
Sperm