نوع مقاله : Original Article(s)
نویسندگان
1
استادیار، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکدهی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2
کارشناس ارشد، گروه آمار و اپیدمیولوژی، دانشکدهی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3
دستیار رادیولوژی، مرکز تحقیقات پورسینای حکیم، اصفهان، ایران
4
کارشناس تغذیه، مرکز تحقیقات پورسینای حکیم، اصفهان، ایران.
5
کارشناس تغذیه، مرکز تحقیقات قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
6
دانشیار بیماریهای گوارش و کبد، مرکز تحقیقات بیماریهای گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
7
دانشیار بیماریهای گوارش و کبد، مؤسسه تحقیقاتی پورسینای حکیم، اصفهان و گروه گوارش، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
8
دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و تغذیه، گروه تغذیه، دانشکدهی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده
مقدمه: در ایران هنوز مطالعهای که نشان دهد که آیا الگوهای غذایی حاصل از تحلیل عاملی با خطر سرطان کولون مرتبط میباشد یا نه هنوز منتشر نشده است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف شناسایی الگوهای غذایی غالب با روش تحلیل عاملی و تعیین ارتباط آن با سرطان کولون در شهر اصفهان انجام شد.روشها: در این مطالعهی مقطعی به طور کلی 96 نفر (48 نفر از افرادی که به تازگی تشخیص سرطان کولون برای آنها داده شده بود با 48 نفر از افراد سالم) از افراد مراجعه کننده به کلینیک پورسینای حکیم شهر اصفهان مورد بررسی قرار گرفتند. دریافتهای غذایی افراد با استفاده از یک پرسشنامهی نیمه کمی بسامد خوراک برای یکسال ارزیابی گردید. وزن و قد طبق دستورالعملهای استاندارد اندازهگیری و سپس نمایهی تودهی بدن محاسبه شد. جهت شناسایی الگوهای غذایی غالب از روش تحلیل عاملی استفاده شد.یافتهها: با استفاده از روش تحلیل عاملی، چهار الگوی غذایی غالب در افراد مورد مطالعه شناسایی شد: الف) الگوی غذایی 1: این الگوی غذایی غنی از خشکبار، سبزیها، حبوبات، میوهها، ماهی، لبنیات و ادویهها بود؛ ب) الگوی غذایی 2: در این الگوی غذایی مصرف خامه و سرشیر، نمک، کره پاستوریزه و روغن دنبه بالا بود ولی مصرف حبوبات، لبنیات و چای پایین بود؛ ج) الگوی غذایی 3: در این الگوی غذایی مصرف روغن حیوانی، چای و گوشت قرمز بالا بود و مصرف کرههای گیاهی و روغن مایع کمتر بود؛ د) الگوی غذایی 4: در این الگوی غذایی مصرف روغن نباتی و روغن مایع بالا بود و مصرف روغن زیتون، لبنیات و کرهی گیاهی کمتر بود. قبل از تعدیل برای عوامل مخدوش کننده، هیچ گونه ارتباط معنیداری بین الگوهای غذایی غالب با خطر ابتلا به سرطان کولون مشاهده نگردید. پس از تعدیل برای سن، جنس، انرژی دریافتی و حتی BMI نیز چنین ارتباطی دیده نشد.نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه حاکی از عدم وجود ارتباط معنیدار بین الگوهای غذایی حاصل از تحلیل عاملی با سرطان کولون بود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Association between Major Dietary Patterns and Risk of Colon Cancer
نویسندگان [English]
-
Mehdi Tazhibi
1
-
Hossein Khalil Tahmasebi
2
-
Maryam Adeli
3
-
Nahid Abdar
4
-
Leila Loghmani
4
-
Maryam Maghroun
5
-
Akram Pourshams
6
-
Mohammadhasan Emami
7
-
Ahmad Esmaillzadeh
8
1
Department of Nutrition, School of Health, Isfahan Univ. Med. Sci.
2
Department of Epidemiology and Biostatistics, School of Public Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
3
Resident of Radiology, Pour-Sina-ye-Hakim Research Center, Isfahan, Iran
4
Pour-Sina-ye-Hakim Research Center, Isfahan, Iran.
5
Isfahan Cardiovascular Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
6
Associate Professor, Gastroenterology and Liver Disease Research Center, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.
7
Associate Professor, Department of Gastroenterology, Schhol of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences and Pour-Sina-ye-Hakim Research Center, Isfahan, Iran
8
Associate Professor, Food Security and Nutrition Research Center, Department of Nutrition, School of Public Health, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
چکیده [English]
Background: No information is available indicating the association between major dietary patterns and risk of colon cancer in Iran. This study was performed to assess the relationship between major dietary patterns and risk of colon cancer in Isfahan, Iran.Methods: In this cross-sectional study, 96 individuals (48 with newly-diagnosed colon cancer and 48 healthy people) attending Poursina Hakim clinic were included. Usual dietary intakes were assessed by the use of a semi-quantitative food frequency questionnaire for the last year. Weight and height were measured according to standard protocols and body mass index was calculated. Factor analysis was used to identify major dietary patterns.Finding: Four major dietary patterns were identified; the first dietary pattern was greatly loaded with dried fruits, vegetables, legumes, fruits, fish, dairy and spices. The second dietary pattern contained higher amounts of cream, butter and animal fats while lower amounts of legumes, dairy and tea. The third dietary pattern was high in animal fats, tea and red meat and low in margarine and non-hydrogenated vegetable oils. The forth dietary pattern was greatly loaded with hydrogenated and non-hydrogenated vegetable oil and had lower amounts of olive, dairy and margarine. No significant association was found between major dietary patterns and risk of colon cancer before adjustment for confounders. After control for age, gender, total energy intake and even body mass index, no association was found, too.Conclusion: It is concluded that major dietary patterns in this population are not associated with the risk of colon cancer.
کلیدواژهها [English]
-
Dietary patterns
-
Colon Cancer
-
Factor Analysis