نوع مقاله : مقاله های پژوهشی
نویسندگان
1
کارشناس ارشد، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیهی جامعه، دانشکدهی تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
2
دانشجوی دکتری، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیهی جامعه، دانشکدهی تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3
دانشیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیهی جامعه، دانشکدهی تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
4
دانشیار، مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
5
استادیار، مرکز تحقیقات امنیت غذایی و گروه تغذیهی جامعه، دانشکدهی تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده
مقدمه: کبد چرب غیر الکلی یک بیماری مزمن کبدی بسیار شایع میباشد. این بیماری، باعث سیروز کبد و در نهایت، پیوند کبد میشود. در بیماران مبتلا به کبد چرب، تعادل شاخصهای لیپیدی به هم میخورد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر مکمل یاری ویتامین D بر شاخصهای لیپیدی در بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی بود.روشها: در این مطالعه، که به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی موازی انجام شد، 60 بیمار مبتلا به کبد چرب غیر الکلی در گروه مداخله و دارونما قرار گرفتند. به مدت 10 هفته، گروه مداخله هفتهای یک عدد پرل حاوی 50000 واحد بینالملل ویتامین D و گروه شاهد، هفتهای یک عدد دارونما دریافت کردند. شاخصهای لیپیدی افراد در ابتدا و انتهای مطالعه اندازهگیری شد. برای تشخیص کبد چرب غیر الکلی از اولتراسوند استفاده شد. دادهها بااستفاده از تست آنالیز کوواریانس و Regression ترتیبی آنالیزگردید.یافتهها: در پایان، سطح ویتامین D سرم گروه مداخله در مقایسه با گروه دارونما به طور معنیداری افزایش یافته بود. همچنین، کلسترول تام و لیپوپروتئین با چگالی کم (Low-density lipoprotein یا LDL) به طور معنیداری در مقایسه با گروه دارونما کاهش نشان داد. تأثیر مکملیاری ویتامین D بر روی دیگر متغیرها در سطح معنیداری نبود.نتیجهگیری: مکملیاری ویتامین D در بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی میتواند سطح کلسترول تام و لیپوپروتئین با چگالی کم را کاهش دهد. اما مطالعات بیشتر با تعداد نمونهی بیشتر و طراحی قویتر برای تأیید یافتهها باید در آینده انجام شود.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The Effect of Vitamin D Supplementation on Markers of Lipid Levels in Patients with Nonalcoholic Fatty Liver
نویسندگان [English]
-
Mehdi Foroughi
1
-
Zahra Maghsoudi
2
-
Reza Ghiasvand
3
-
Bijan Iraj
4
-
Gholamreza Askari
5
1
Food Security Research Center AND Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
2
PhD Candidate, Food Security Research Center AND Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
3
Associate Professor, Food Security Research Center AND Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
4
Associate Professor, Isfahan Endocrine and Metabolism Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
5
Assistant Professor, Food Security Research Center AND Department of Community Nutrition, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
چکیده [English]
Background: Nonalcoholic fatty liver is a very common chronic liver disease. Disease, gradually causes liver cirrhosis and eventually liver transplantation. In patients with fatty liver, disorders in lipid parameters exist. Purpose of this study was to investigate the effect of vitamin D supplementation on lipid parameters in patients with nonalcoholic fatty liver.Methods: In thisrandomized parallel clinical trial study, 60 patients with non-alcoholic fatty liver disease participated in the intervention and placebo groups. For 10 weeks, the intervention and placebo groups received capsules of 50,000 IU vitamin D or placebo, respectively. Lipid parameters were measured at the beginning and end of the study. Nonalcoholic fatty liver was diagnosed by ultrasound. Data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA) and ordinal regression tests.Findings: In intervention group, the serum vitamin D levels were significantly increased compared to the placebo group. Total cholesterol as well as low-density lipoprotein (LDL) significantly decreased in intervention group, too. The effect of vitamin D supplementation was not significant on other variables.Conclusion: Vitamin D supplementation can reduce total cholesterol and LDL in patients with nonalcoholic fatty liver. But more researches must be conducted with large sample sizes and strong designs to confirm these findings.
کلیدواژهها [English]
-
Vitamin D
-
Lipid Profile
-
Non-alcoholic fatty liver