نوع مقاله : مقاله های پژوهشی
نویسندگان
1
گروه پرستاری، دانشکدهی پرستاری و مامایی و مرکز تحقیقات سلامت جامعه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
2
استادیار، گروه پرستاری، دانشکدهی پرستاری و مامایی و مرکز تحقیقات سلامت جامعه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران
3
استاد، گروه داخلی، دانشکدهی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و انجمن ایرانی سلیاک، مرکز تحقیقات بیماریهای گوارش پورسینای حکیم، اصفهان، ایران.
4
دانشجوی دکتری، گروه سیاستگذاری سلامت، دانشکدهی مدیریت و اطلاعرسانی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران و انجمن ایرانی سلیاک، مرکز تحقیقات بیماریهای گوارش پورسینای حکیم، اصفهان، ایران
چکیده
مقدمه: عدم تبعیت از رژیم غذایی در بیماران مبتلا به سلیاک، به دلیل عدم آگاهی و رفتارهای تغذیهای نامناسب، با افزایش سرعت پیشرفت بیماری و عوارض طولانی مدت در این بیماران همراه است. این پژوهش، با هدف تعیین تأثیر مشاورهی پرستاری بر دانش و عملکرد بیماران مبتلا به سلیاک در زمینهی تبعیت از رژیم غذایی انجام گردید.روشها: این مطالعهی کارآزمایی بالینی، بر روی 100 بیمار مبتلا به سلیاک که به شیوهی تصادفیسازی به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند، انجام گردید. بیماران گروه آزمون، تحت مشاورهی پرستاری و بیماران گروه شاهد، تحت مراقبتهای معمول مرکز سلیاک قرار گرفتند. ابزار جمعآوری اطلاعات، پرسشنامهی محقق ساخته، شامل اطلاعات دموگرافیک و سنجش آگاهی و عملکرد در زمینهی تبعیت از رژیم غذایی بود. اطلاعات قبل و بعد از 7 هفته مداخله، جمعآوری شد. تجزیه و تحلیل دادهها، با استفاده از نرمافزار SPSS و در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام شد.یافتهها: در گروه شاهد میانگین امتیاز دانش و عملکرد در زمینهی تبعیت از رژیم غذایی در پیشآزمون به ترتیب برابر 63/8 ± 12/91 و 30/5 ± 12/54 و در گروه مورد، به ترتیب برابر 43/9 ± 18/91 و 06/6 ± 94/52 بود که با انجام مشاورهی پرستاری در گروه آزمون، میانگین امتیاز میزان تبعیت از رژیم غذایی در زمینهی دانش به مقدار 80/1 ± 58/127 و در بعد عملکرد، به مقدار 24/3 ± 78/73 افزایش داشت؛ به طوری که میزان دانش و عملکرد بیماران در زمینهی تبعیت از رژیم غذایی در گروه مورد به طور معنیداری بیشتر از گروه شاهد (به ترتیب 43/7 ± 62/92 و 13/6 ± 82/54) بود (050/0 > P).نتیجهگیری: مشاورهی پرستاری با ارتقای دانش بیماران در زمینهی بیماری سلیاک و عوامل خطر مرتبط با آن، موجبات تبعیت بیشتر از رژیم غذایی را فراهم میکند. از این رو، بر اهمیت نقش مشاورهی پرستاری در تبعیت بیماران مبتلا به سلیاک از رژیم غذایی تأکید میگردد
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The Effect of Nursing Consultation on Knowledge and Practice of Patients with Celiac for Adherence to Gluten-Free Diet
نویسندگان [English]
-
Tahereh Karimi
1
-
Marzieh Ziaeirad
2
-
Seyed Mohammad Hasan Emami-Najafi-Dehkordi
3
-
Nahid Jamali
4
1
Department of Nursing, School of Nursing and Midwifery AND Community Health Research Center, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran
2
Associate Professor, Department of Nursing, School of Nursing and Midwifery AND Community Health Research Center, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran
3
Professor, Department of Internal Medicine, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences AND Iranian Celiac Association, Poursina Hakim Digestive Diseases Research Center, Isfahan,Iran
4
PhD Candidate, Department of Health Policy, School of Management and Information, Iran University of Medical Sciences, Tehran AND Iranian Celiac Association, Poursina Hakim Digestive Diseases Research Center, Isfahan, Iran
چکیده [English]
Background: Non-compliance to gluten-free diet (GFD), due to less of knowledge and inappropriate nutritional behaviors, is associated with an increase in disease progression and long-term complications in patients with celiac. The aim of this study was to determine the effect of nursing consultation on knowledge and practice of patients with celiac for adherence to GFD.Methods: 100 patients with celiac disease participated in this clinical trial study. They were divided into two groups (control and experimental) randomly. The patient in experimental group received a nursing counseling intervention and the control group received the celiac association routine care. Data collection tool was a reasearcher-made questionnaire including demographic variables and questions for assessing knowledge and practice for adherence to GFD. Data were collected before and after 7 weeks of intervention. Data were analyzed (descriptive and analytic) using SPSS software.Findings: Before the intervention, the level of knowledge and practice of the subjects in adherence to GFD was 91.12 ± 8.63 and 54.12 ± 5.30 in control group and 91.18 ± 9.43 and 52.94 ± 6.06 in experimental group, respectively. After counseling, there was an increase in the knowledge and practice scores in GFD adherence in the experimental group (127.58 ± 1.80 and 73.78. ± 3.24, respectively) compared to the control (92.62 ± 7.43 and 54.82 ± 6.13, respectively) (P < 0.050).Conclusion: Nursing counseling results in greater adherence to GFD by raising knowledge of patients about celiac disease and related risk factors as well as the benefits of changing behavior and performance. The importance of the role of nursing counseling in following up the GFD was emphasized in this study.
کلیدواژهها [English]
-
Celiac disease
-
Knowledge
-
Practice
-
Patient adherence
-
Gluten-free diet
-
Nursing
-
Counseling