نوع مقاله : مقاله کوتاه
نویسندگان
1
استادیار، مرکز تحقیقات تغذیه و بیماریهای متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز، اهواز، ایران
2
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه تغذیه، دانشکدهی پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران
3
مرکز تحقیقات علوم کاربردی دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
4
استادیار، گروه پریودنتولوژی، دانشکدهی دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز، اهواز، ایران
5
استادیار، گروه غدد و متابولیسم، پژوهشکدهی سلامت، مرکز تحقیقات دیابت، دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز، اهواز، ایران
6
استادیار، گروه آمار حیاتی، دانشکدهی بهداشت و مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز، اهواز، ایران
7
استادیار، گروه تغذیهی جامعه، دانشکدهی تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
چکیده
مقدمه: بیماری پریودنتال مزمن، یکی از عوارض دیابت است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر مصرف آب قرهقاط غنیسازی شده با امگا 3 به همراه درمانهای غیر جراحی پریودنتال بر پروفایل لیپیدی و قندی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 دچار بیماری پریودنتال بود.روشها: در این کارآزمایی بالینی، 41 نفر بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 دچار بیماری پریودنتال متوسط، به طور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. گروه شاهد (12 نفر)، گروه امگا 3 (10 نفر)، گروه آب قرهقاط (9 نفر) و گروه آب قرهقاط غنی شده با امگا 3 (10 نفر) به مدت 8 هفته در این مطالعه شرکت کردند. این بیماران در ابتدای مطالعه و در هفتهی 4ام و نیز در آخر مطالعه، تحت درمان غیر جراحی پریودنتال قرار گرفتند. قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله و پروفایل چربی در ابتدا و انتهای مطالعه اندازهگیری شد.یافتهها: هموگلوبین گلیکوزیله، در گروه امگا 3 به میزان 11 درصد (017/0 = P) و در گروه آب قرهقاط غنی شده با امگا 3، به میزان 7 درصد (014/0 = P) کاهش داشت که این کاهش در گروه امگا 3 نسبت به گروه شاهد معنیدار بود. همچنین، در مقایسهی دو به دوی گروهها، افزایش معنیداری در میزان High-density lipoprotein cholesterol (HDL-C) در گروه آب قرهقاط غنی شده با امگا 3، نسبت به گروه امگا 3 و گروه آب قرهقاط مشاهده شد. سطوح قند خون ناشتا، تریگلیسیرید، کلسترول تام و Low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) در هیچ یک از گروهها کاهش قابل توجهی نداشت.نتیجهگیری: میتوان آب قرهقاط غنی شده با امگا 3 را به همراه درمان غیر جراحی پریودنتال به بیماران مبتلا به دیابت با عارضهی پریودنتال، برای بهبود هموگلوبین گلیکوزیله و HDL توصیه کرد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Impact of Cranberry Juice Enriched With Omega-3 and Their Individual Consumption Adjunct with Nonsurgical Periodontal Treatment on Glycemic Control and Lipid Profile in Patients with Diabetes Mellitus and Periodontal Disease
نویسندگان [English]
-
Ahmad Zare-Javid
1
-
Elnaz Ashrafzadeh
2
-
Hosein Babaee
3
-
Hojatallah Yousefimanesh
4
-
Mehrnoosh Zakerkish
5
-
Kambiz Ahmadi-Angali
6
-
Gholamreza Asgari
7
1
Assistant Professor, Nutrition and Metabolic Diseases Research Center, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran
2
MSc Student, Department of Nutrition, School of Paramedicine, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Iran
3
Drug Applied Research Center, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran
4
Assistant Professor, Department of Periodontology, School of Dentistry , Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran
5
Assistant Professor, Department of Endocrinology, Health Research Institute, Diabetes Research Center, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran
6
Assistant Professor, Department of Biostatistics, School of Public Health AND Social Determinants of Research Center Health, Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, Ahvaz, Iran
7
Assistant Professor, Department of Nutrition, School of Nutrition and Food Sciences, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
چکیده [English]
Background: Periodontal disease, a common widespread chronic disease, is considered as an important complication in diabetes. The aim of this study was to evaluate the effects of cranberry juice enriched with omega-3 and their individual consumption on glycemic control and lipid profile in patients with diabetes mellitus and periodontal disease.Methods: In this randomized clinical trial study, 41 patients with diabetes mellitus and chronic adult periodontal disease were randomly assigned to one group of control (n = 12) and three groups of intervention receiving omega-3 (n = 10), cranberry juice (n = 9), and cranberry juice enriched with omega-3 (n = 10) for 8 weeks. Nonsurgical periodontal therapy was provided for all the patients during the study. Fasting blood glucose, glycosylated hemoglobin A, and lipid profile were measured at baseline and at the end of the study.Findings: There was significant reduction in glycosylated hemoglobin A observed in intervention groups of receiving omega-3 (11%, P = 0.017) and cranberry enriched with omega-3 (7%, P = 0.014). The intervention group receiving omega-3 had significantly lower glycosylated hemoglobin A compared with control group. Furthermore, the intervention group receiving cranberry juice enriched with omega-3 had significantly higher high-density lipoprotein cholesterol (HDL-C) than the other intervention groups. There were no significant differences found in fasting blood sugar (FBS), triglyceride (TG), total cholesterol and Low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) between and within the groups.Conclusion: It is suggested that consumption of cranberry juice enriched with omega-3 as a nutritional approach in adjunct with nonsurgical periodontal therapy may help to improve glycemic control and lipid profile in patients with diabetes mellitus and periodontal disease.
کلیدواژهها [English]
-
Diabetes Mellitus
-
Periodontal Disease
-
Cranberry
-
Lipid Profile
-
Glycosylated hemoglobin A