نوع مقاله : مقاله کوتاه
نویسندگان
1
کارشناس ارشد، گروه مهندسی محیط زیست، دانشکدهی محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
2
استاد، گروه مهندسی محیط زیست، دانشکدهی محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
3
استادیار، گروه شیمی مواد خوراکی، بخش سمشناسی، آزمایشگاههای کنترل غذا و دارو (FDCLS)، معاونت غذا و دارو، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
4
دانشیار، مرکز تحقیقات بیولوژی مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی بقیهاله (عج)، تهران، ایران
5
کارشناس ارشد، مرکز تحقیقات بیولوژی مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی بقیهاله (عج)، تهران، ایران
6
استادیار، بخش واکسنهای باکتریایی، مجتمع تولیدی- تحقیقاتی انستیتو پاستور، تهران، ایران
7
دانشیار، گروه میکروبیولوژی، آزمایشگاههای کنترل غذا و دارو (FDCLS)، معاونت غذا و دارو، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
چکیده
مقدمه: بسیاری از گونههای قارچی با تولید مایکوتوکسینهای پایدار در مواد غذایی، میتوانند عامل خطرناکی برای انسان باشند. نان یکی از مواد در معرض آلودگی به قارچها است و کپکها عمدهترین عامل میکروبی آلوده کنندهی نان هستند. هدف از این پژوهش، بررسی آلودگی میکروبی و شیمیایی نانهای ضایعاتی، به کپک و مخمرهای پاتوژن و انواع مایکوتوکسینهای تولید شده در دو منطقهی شهرداری تهران بود.روشها: جهت کشت 20 نمونهی نان ضایعاتی جمعآوری شده در ادارات بازیافت شهرداری تهران، از محیطهای کشت عمومی قارچ، جهت شناسایی کپک و مخمر استفاده شد. جهت تشخیص آلودگی نمونهها به مایکوتوکسینها، از روش (High-performance liquid chromatography یا HPLC) و آشکارساز فلوئورسانس (Fuorescence detector یا FLD) استفاده گردید.یافتهها: از 20 نمونهی مورد آزمایش، تنها یک نمونه عاری از آلودگی قارچی بود و 19 نمونهی دیگر، دارای آلودگی به کپک نظیر جنس آسپرژیلوس، پنیسیلیوم، موکورهای رایزوپوس و مخمر مانند جئوتریکوم کاندیدوم، کاندیدیا آلبیکنز و ساکرومایسس سروزیه بودند. از مجموع نمونههای مورد بررسی، 8 نمونه آلودگی به مایکوتوکسینهای آفلاتوکسین، اکراتوکسین A و دیاکسی نیوالنول داشتند و هیچ یک از نمونهها به زیرالنون آلوده نبودند.نتیجهگیری: وجود آلودگیهای قارچی در نان، امری اجتناب ناپذیر و تهدیدی جدی برای سلامت انسان و دام به حساب میآید. از این رو، کنترل بهداشتی ضایعات نان و فراوردههای حاصل از آن، جهت کاهش یا حذف خطرات میکروبی در هنگام بازیافت نان و امکان استفادهی مجدد آن ضروری میباشد.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
The Study of Mycotoxins Contamination in Recycled Waste Bread in Two Municipal Areas in Tehran, Iran
نویسندگان [English]
-
Fatemeh Karami
1
-
Ghasem Ali Omrani
2
-
Shahram Shoeibi
3
-
Reza Ranjbar
4
-
Meysam Sarshar
5
-
Bahman Tabaraie
6
-
Nahid Rahimi-Fard
7
1
Department of Environmental Engineering, School of Environment and Energy, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran
2
Professor, Department of Environmental Engineering, School of Environment and Energy, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran
3
Assistant Professor, Food and Drug Control Laboratories (FDCLs), Deputy for Food and Drug, Ministry of Health and Medical Education, Tehran, Iran
4
Associate Professor, Molecular Biology Research Center, Baqiyatallah University of Medical Sciences, Tehran, Iran
5
Molecular Biology Research Center, Baqiyatallah University of Medical Sciences, Tehran, Iran
6
Assistant Professor, Department of Bacterial Vaccines and Antigens Production, Pasteur Institute of Iran, Tehran, Iran
7
Associate Professor, Food and Drug Control Laboratories (FDCLs), Deputy for Food and Drug, Ministry of Health and Medical Education, Tehran, Iran
چکیده [English]
Background: Many species of sustainable mycotoxin-producing fungi are considered as dangerous agents for humans. Bread is one of the materials exposed to fungal infection and molds are amongst the most important pollutant microbial and chemical mycotoxin-producing agents of bread. In this study, the microbial and chemical contamination of recycled waste breads and the types of produced mycotoxins at two areas of Tehran municipality, Iran, were investigated.Methods: Using fungal culture media, twenty samples of waste bread were analyzed for microbial contaminations. To recognize contamination to mycotoxins, high-performance liquid chromatography (HPLC) method and fuorescence detector (FLD) were used.Findings: All but one sample were contaminated to mold infections such as Aspergillus, Penicillium, and yeasts including Geotricum candidum, Candidia albicans and Saccharomyces cerevisiae. Eight samples were contaminated to aflatoxins, ochratoxin A and deoxynivalenol, whereas none of them showed contamination with zearalenone.Conclusion: The results indicated that presence of microbial and toxic contamination in bread waste is inevitable, which is harmful for human health. The sanitary control of food waste to reduce or eliminate microbial hazards in food recycling is necessary.
کلیدواژهها [English]
-
Microbial contamination
-
Mycotoxin
-
Waste bread
-
Recycling