تأثیر عصاره‌ی ‌گل‌‌‌‌ ‌سرخ محمدی بر میزان قند ‌خون، انسولین و استرس‌‌ اکسیداتیو در Ratهای مدل مبتلا به دیابت

نوع مقاله : مقاله های پژوهشی

نویسندگان

1 استاد، گروه علوم تشریحی و بیولوژی مولکولی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

2 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم تشریحی و بیولوژی مولکولی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

3 دانشیار، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده‌ی داروسازی و علوم دارویی و مرکز تحقیقات علوم دارویی اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

4 استادیار، گروه علوم تشریحی و بیولوژی مولکولی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

مقدمه: دیابت شیرین، یک اختلال متابولیکی مزمن با نشانه‌ی اصلی افزایش قند ‌خون می‌باشد. تا ‌کنون داروهای بسیاری جهت کنترل بیماری دیابت مورد استفاده قرار‌ گرفته‌اند. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تأثیر عصاره‌‌ی‌ گل‌ ‌سرخ‌ محمدی بر‌ میزان قند ‌خون و انسولین در Ratهای مدل مبتلا به دیابت بود.روش‌ها: در این تحقیق، تعداد 100 سر موش‌صحرایی نر به 10گروه شاهد، مبتلا به دیابت بدون درمان، استرس‌ گاواژ، درمان با انسولین، سه‌ گروه سالم با دریافت دزهای مختلف عصاره، سه گروه مبتلا به دیابت با دریافت دزهای مختلف عصاره (300، 600 و 900 میلی‌گرم/کیلوگرم) تقسیم شدند. خون‌گیری در روزهای 0، 17، 31 و 45 انجام شد و قند ‌خون، انسولین و مالون‌دی‌آلدئید (MDA) اندازه‌گیری شد. واکاوی آماری داده‌ها با استفاده از روش ANOVA انجام و 050/0 > P معنی‌دار در نظر گرفته شد.یافته‌ها: قبل از شروع مداخلات، تفاوت معنی‌داری در میانگین قند ‌خون و انسولین گروه‌های مورد‌ مطالعه دیده نشد. عصاره‌ی ‌گل ‌سرخ با دز 900 میلی‌گرم/کیلوگرم موجب کاهش معنی‌داری در قند ‌خون (007/0 = P) و افزایش معنی‌دار در سطح انسولین (009/0 = P) Rat‌های مبتلا به دیابت در مقایسه با‌ گروه‌ شاهد مبتلا به دیابت گردید. همچنین، این دز از عصاره، موجب کاهش قند ‌خون و افزایش سطح انسولین در Rat‌های سالم غیر مبتلا به دیابت نیز گردید.نتیجه‌گیری: استفاده از عصاره‌ی ‌گل‌ سرخ، می‌تواند موجب کاهش قند‌ خون و افزایش سطح انسولین گردید. به ‌نظر می‌رسد این عصاره، بتواند به‌ عنوان یک پتانسیل‌ درمانی مناسب مورد توجه پژوهشگران قرار بگیرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Effect of Rosa Damascena Extract on Blood Glucose and Insulin levels in Diabetic Rats

نویسندگان [English]

  • Ebrahim Esfandiari 1
  • Shima Rouhollahi 2
  • Sayed Mostafa Ghanadian 3
  • Fatemeh Sadat Mostafavi 4
1 Professor, Department of Anatomical Sciences and Molecular Biology, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
2 MSc Student, Department of Anatomical Sciences and Molecular Biology, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
3 Associate Professor, Department of Pharmacognosy, School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences AND Isfahan Pharmaceutical Sciences Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
4 Assistant Professor, Department of Anatomical Sciences and Molecular Biology, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
چکیده [English]

Background: Diabetes mellitus is a chronic metabolic disorder with the main symptom of elevated blood sugar. Many drugs are now used to control diabetes. The aim of this study was to investigate the effect of Rosa damascena extract on blood glucose and insulin levels in diabetic rat models.Methods: In this study, 100 male rats were divided into 10 equal groups of control, untreated diabetic, gavage stress, insulin treatment, and three healthy groups receiving different doses of extract (300, 600, and 900 mg/kg). Blood samples were taken at the day 0, 17, 31, and 45, and blood glucose, insulin, and malondialdehyde (MDA) levels were measured. Statistical analysis was performed using analysis of variance (ANOVA), and P < 0.050 was considered statistically significant.Findings: There was no significant difference in mean fasting blood glucose and insulin level of different groups before beginning the interventions. Rose extract at the dose of 900 mg/kg significantly decreased blood glucose level (P = 0.007) and significantly increased blood insulin level (P = 0.009) in diabetic rats compared to diabetic control group. This dose of extract also reduced blood glucose and increased insulin levels in healthy non-diabetic rats.Conclusion: Using rose extract can decrease blood sugar, and increase insulin levels. It seems that this extract could be of interest to researchers as a suitable therapeutic potential.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Diabetes Mellitus
  • Rosa, Insulin
  • Blood glucose
  1. Saeedi Borujeni MJ, Esfandiary E, Taheripak G, Codoner-Franch P, Alonso-Iglesias E, Mirzaei H. Molecular aspects of diabetes mellitus: Resistin, microRNA, and exosome. J Cell Biochem 2018; 119(2): 1257-72.
  2. Saeedi Borujeni MJ, Esfandiary E, Baradaran A, Valiani A, Ghanadian M, Codoner-Franch P, et al. Molecular aspects of pancreatic beta-cell dysfunction: Oxidative stress, microRNA, and long noncoding RNA. J Cell Physiol 2019; 234(6): 8411-25.
  3. Fiorentino TV, Prioletta A, Zuo P, Folli F. Hyperglycemia-induced oxidative stress and its role in diabetes mellitus related cardiovascular diseases. Curr Pharm Des 2013; 19(32): 5695-703.
  4. Nagmoti DM, Kothavade PS, Bulani VD, Gawali NB, Juvekar AR. Antidiabetic and antihyperlipidemic activity of Pithecellobium dulce (Roxb.) Benth seeds extract in streptozotocin-induced diabetic rats. Eur J Integr Med 2015; 7(3): 263-73.
  5. Panag K, Goyal G, Batta AK, Sheenam. Hyperglycemia induced oxidative stress and hypomagnesemia: A danger for diabetic patients. J Evol Med Dent Sci 2015; 4(95): 16021-6.
  6. Arulmozhi DK, Veeranjaneyulu A, Bodhankar SL. Neonatal streptozotocin-induced rat model of Type 2 diabetes mellitus: A glance. Indian J Pharmacol 2004; 36(4): 217-22.
  7. Joseph B, Jini D. Insight into the hypoglycaemic effect of traditional indian herbs used in the treatment of diabetes. Res J Med Plant 2011; 5(4): 352-76.
  8. Farzaei F, Morovati MR, Farjadmand F, Farzaei MH. A mechanistic review on medicinal plants used for diabetes mellitus in Traditional Persian Medicine. J Evid Based Complementary Altern Med 2017; 22(4): 944-55.
  9. Kalim MD, Bhattacharyya D, Banerjee A, Chattopadhyay S. Oxidative DNA damage preventive activity and antioxidant potential of plants used in Unani system of medicine. BMC Complement Altern Med 2010; 10: 77.
  10. Sanjari M, Gholamhoseinian Najar A, Asadikaram G., Mashayekhi M, Ghaseminejad Tafreshi A. The safety and efficacy of Rosa damascena extract in patients with type II diabetes: Preliminary report of a triple blind randomized acarbose controlled clinical trial. J Kerman Univ Med Sci 2019; 26(1): 22-35. [In Persian].
  11. Akbari M, Kazerani HR, Kamrani A, Mohri M. A preliminary study on some potential toxic effects of Rosa damascena Mill. Iranian Journal of Veterinary Research 2013; 14(3): 232-6.
  12. Reisi P, Alaei H, Babri S, Sharifi MR, Mohaddes G. Effects of treadmill running on spatial learning and memory in streptozotocin-induced diabetic rats. Neurosci Lett 2009; 455(2): 79-83.
  13. Khan M, Ali M, Ali A, Mir SR. Hypoglycemic and hypolipidemic activities of Arabic and Indian origin Salvadora persica root extract on diabetic rats with histopathology of their pancreas. Int J Health Sci (Qassim) 2014; 8(1): 45-56.
  14. Wang DW, Du SL, Xu MT, Lu YT, Wang ZC, Wang LX. Effects of insulin therapy on fracture healing and expression of VEGF in diabetic rats. J Appl Biomed 2013; 11(1): 33-40.
  15. Esfandiary E, Karimipour M, Mardani M, Alaei H, Ghannadian M, Kazemi M, et al. Novel effects of Rosa damascena extract on memory and neurogenesis in a rat model of Alzheimer's disease. J Neurosci Res 2014; 92(4): 517-30.
  16. Valko M, Leibfritz D, Moncol J, Cronin MT, Mazur M, Telser J. Free radicals and antioxidants in normal physiological functions and human disease. Int J Biochem Cell Biol 2007; 39(1): 44-84.
  17. Babu PV, Liu D, Gilbert ER. Recent advances in understanding the anti-diabetic actions of dietary flavonoids. J Nutr Biochem 2013; 24(11): 1777-89.
  18. Boskabady MH, Shafei MN, Saberi Z, Amini S. Pharmacological effects of Rosa damascena. Iran J Basic Med Sci 2011; 14(4): 295-307.
  19. Khademi S, Mardaninezhad SH. Evaluation of the antioxidant activity of some rosaceae plants as an alternative to the synthetic antioxidants in food industry. J Food Technol Nutr 2015; 12(2 (46)): 33-40. [In Persian].
  20. Gholamhoseinian A, Fallah H, Sharifi F. Inhibitory effect of methanol extract of Rosa damascena Mill. flowers on alpha-glucosidase activity and postprandial hyperglycemia in normal and diabetic rats. Phytomedicine 2009; 16(10): 935-41.