تأثیر مکمل یاری اسید لینولئیک کونژوگه بر الگوی اسیدچرب و پروفایل لییپد سرم بیماران مبتلا به سرطان رکتال تحت درمان با کمورادیوتراپی

نوع مقاله : مقاله های پژوهشی

نویسندگان

1 استاد، مرکز تحقیقات تغذیه و گروه تغذیه، دانشکده‌ی تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران

2 دانشیار، گروه رادیوتراپی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران

3 استادیار، مرکز تحقیقات گوارش و کبد، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران

چکیده

مقدمه: با توجه به اهمیت کنترل عود مجدد بیماری سرطان کولورکتال و تأثیر پروفایل لیپیدی سرم و نوع چربی غشای تومور بر میزان پاسخ به درمان و بقا و عدم وجود مطالعه‌ی بالینی در مورد اثر مکمل یاری اسید لینولئیک کونژوگه (Conjugated linoleic acids یا CLA) در این بیماران، مطالعه‌ی حاضر تأثیر مکمل یاری CLA بر الگوی اسیدهای چرب و پروفایل لیپیدی سرم و نشانگر تومور (Carcinoembryonic antigen یا CEA) در بیماران مبتلا به سرطان رکتال تحت درمان با کمورادیوتراپی قبل از عمل جراحی مورد بررسی قرار گرفت.روش‌ها: در این کارآزمایی بالینی، 31 بیمار مبتلا به سرطان رکتال تحت درمان با کمورادیوتراپی به طور تصادفی به دو گروه مورد یا مکمل (15 = n) و شاهد یا دارونما (16 = n) تقسیم شدند. گروه مکمل، روزانه 3 گرم اسید لینولئیک کونژوگه و گروه دیگر، دارونما به مدت 6 هفته دریافت کردند. قبل و بعد از مداخله، اسیدهای چرب، مقادیر تری‌گلیسیرید، کلسترول، Low-density lipoprotein-cholesterol (LDL-C)، High-density lipoprotein-cholesterol (HDL-C) و CEA سرم ارزیابی شدند.یافته‌ها: مکمل یاری با CLA سبب افزایش درصد ایزومرهای CLA در مقایسه با دارونما شد (35/0 = P). همچنین، مقادیر آلفا اسید لینولنیک در گروه مکمل به طور معنی‌داری افزایش (01/0 = P) و مجموع اسیدهای چرب امگا6 و نسبت امگا6 به امگا3 کاهش یافت؛ در حالی که در گروه دارونما این مقادیر افزایش یافتند. مکمل یاری با CLA در مقایسه با دارونما تأثیر معنی‌داری بر پروفایل لیپیدی سرم نداشت (05/0 < P).نتیجه‌گیری: با توجه به اثرات مثبت مکمل CLA بر مقادیر اسیدهای چرب امگا3 و این که مطالعه‌ی حاضر، اولین مطالعه‌ی بالینی در مورد تأثیر مکمل یاری CLA در این بیماران بود. برای تعمیم یافته‌های مطالعه‌ی حاضر، انجام مطالعات با حجم نمونه‌ی بیشتر ضروری به نظر می‌رسد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Effects of Conjugated Linoleic acid on Serum Fatty Acids Composition and Lipid Profile in Patients with Rectal Cancer Undergoing Chemoradiotherapy

نویسندگان [English]

  • Reza Mahdavi 1
  • Mohammad Mohammadzadeh 2
  • Sarvin Sanaie-Oskouei 1
  • Elnaz Faramarzi 3
1 Professor, Nutrition Research Center AND Department of Nutrition, School of Nutrition, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran
2 Associate Professor, Department of Radiotherapy, School of Medicine, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran
3 Assistant Professor, Liver and Gastrointestinal Diseases Research Center, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran
چکیده [English]

Background: Due to the importance of controlling recurrence of colorectal cancer, the effect of serum lipid profile and the fatty acid composition of cancer cell membranes on the response to treatment and survival, and the lack of clinical study on the effect of conjugated linoleic acid supplementation (CLA) in these patients, this study investigated the effect of CLA supplementation on serum fatty acid pattern, lipid profiles, and carcinoembryonic antigen (CEA) tumor marker in patients with rectal cancer treated with preoperative chemotherapy.Methods: In this randomized double-blind placebo-controlled pilot study, 31 patients with rectal cancer undergoing chemoradiotherapy assigned into the CLA group (n = 15), receiving 3 g CLA/d, and placebo group (n = 16) receiving placebo capsules for 6 weeks. Before and after intervention, serum fatty acid pattern, triglyceride, cholesterol, low-density lipoprotein-cholesterol (LDL-C), high-density lipoprotein-cholesterol (HDL-C), and CEA were evaluated.Findings: In placebo group, CLA supplementation increased the percentage of serum CLA (P = 0.35). CLA supplementation increased alpha linolenic acid (P = 0.01) significantly, and decreased the total omega-6 fatty acids and the omega-6 to omega-3 ratio. As compare with placebo, CLA supplementation had no significant effect on lipid profiles (P > 0.05).Conclusion: Considering the positive effects of CLA on omega-3 fatty acids, and to our knowledge, this is the first study that assess the effect of CLA supplementation; further studies with larger sample size are needed to generalize findings of this study.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Rectal neoplasms
  • Fatty acids
  • Conjugated linoleic acid
  • Chemoradiotherapy
  • Lipids
  1. Center for Disease Control and Prevention, Noncommunicable Deputy Cancer Office. Iran National Cancer Registry Report 2009-2010. Tehran, Iran: Ministry of Health and Medical Education; 2010.
  2. American Cancer Society. Cancer Facts & Figures 2013. Atlanta, GA: American Cancer Society; 2013.
  3. Deorukhkar A, Krishnan S. Targeting inflammatory pathways for tumor radiosensitization. Biochem Pharmacol 2010; 80(12): 1904-14.
  4. Ackerman D, Simon MC. Hypoxia, lipids, and cancer: surviving the harsh tumor microenvironment. Trends Cell Biol 2014; 24(8): 472-8.
  5. Wang Y, Liu C, Zhang J, Liu Y, Gong G, Mo X, et al. Predictive value of blood lipid association with response to neoadjuvant chemoradiotherapy in colorectal cancer. Tumour Biol 2016; 37(4): 4955-61.
  6. Hong TT, Shen D, Chen XP, Wu XH, Hua D. Preoperative serum lipid profile and outcome in nonmetastatic colorectal cancer. Chronic Dis Transl Med 2016; 2(4): 241-9.
  7. Dupertuis YM, Meguid MM, Pichard C. Colon cancer therapy: new perspectives of nutritional manipulations using polyunsaturated fatty acids. Curr Opin Clin Nutr Metab Care 2007; 10(4): 427-32.
  8. Park Y. Conjugated linoleic acid (CLA): Good or bad trans fat? J Food Compos Anal 2009; 22 (Suppl): S4-S12.
  9. Bassaganya-Riera J, Pogranichniy RM, Jobgen SC, Halbur PG, Yoon KJ, O'Shea M, et al. Conjugated linoleic acid ameliorates viral infectivity in a pig model of virally induced immunosuppression. J Nutr 2003; 133(10): 3204-14.
  10. Mohammadzadeh M, Faramarzi E, Mahdavi R, Nasirimotlagh B, Asghari JM. Effect of conjugated linoleic acid supplementation on inflammatory factors and matrix metalloproteinase enzymes in rectal cancer patients undergoing chemoradiotherapy. Integr Cancer Ther 2013; 12(6): 496-502.
  11. Zlatanos SN, Laskaridis K, Sagredos A. Conjugated linoleic acid content of human plasma. Lipids Health Dis 2008; 7: 34.
  12. Sofi F, Buccioni A, Cesari F, Gori AM, Minieri S, Mannini L, et al. Effects of a dairy product (pecorino cheese) naturally rich in cis-9, trans-11 conjugated linoleic acid on lipid, inflammatory and haemorheological variables: a dietary intervention study. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2010; 20(2): 117-24.
  13. Song HJ, Grant I, Rotondo D, Mohede I, Sattar N, Heys SD, et al. Effect of CLA supplementation on immune function in young healthy volunteers. Eur J Clin Nutr 2005; 59(4): 508-17.
  14. Moloney F, Yeow TP, Mullen A, Nolan JJ, Roche HM. Conjugated linoleic acid supplementation, insulin sensitivity, and lipoprotein metabolism in patients with type 2 diabetes mellitus. Am J Clin Nutr 2004; 80(4): 887-95.
  15. Mohammadzadeh F, Hosseini V, Mehdizadeh A, Dani C, Darabi M. A method for the gross analysis of global protein acylation by gas-liquid chromatography. IUBMB Life 2019; 71(3): 340-6.
  16. Mougios V, Matsakas A, Petridou A, Ring S, Sagredos A, Melissopoulou A, et al. Effect of supplementation with conjugated linoleic acid on human serum lipids and body fat. J Nutr Biochem 2001; 12(10): 585-94.
  17. Devery R, Miller A, Stanton C. Conjugated linoleic acid and oxidative behaviour in cancer cells. Biochem Soc Trans 2001; 29(Pt 2): 341-4.
  18. Blankson H, Stakkestad JA, Fagertun H, Thom E, Wadstein J, Gudmundsen O. Conjugated linoleic acid reduces body fat mass in overweight and obese humans. J Nutr 2000; 130(12): 2943-8.
  19. Carvalho RF, Uehara SK, Rosa G. Microencapsulated conjugated linoleic acid associated with hypocaloric diet reduces body fat in sedentary women with metabolic syndrome. Vasc Health Risk Manag 2012; 8: 661-7.
  20. Eftekhari MH, Aliasghari F, Beigi MA, Hasanzadeh J. The effect of conjugated linoleic acids and omega-3 fatty acids supplementation on lipid profile in atherosclerosis. Adv Biomed Res 2014; 3: 15.
  21. Grundy SM, Denke MA. Dietary influences on serum lipids and lipoproteins. J Lipid Res 1990; 31(7): 1149-72.
  22. Pariza MW, Park Y, Cook ME. The biologically active isomers of conjugated linoleic acid. Prog Lipid Res 2001; 40(4): 283-98.
  23. Kato S, Smalley S, Sadarangani A, Chen-Lin K, Oliva B, Branes J, et al. Lipophilic but not hydrophilic statins selectively induce cell death in gynaecological cancers expressing high levels of HMGCoA reductase. J Cell Mol Med 2010; 14(5): 1180-93.
  24. Liao F, He W, Jiang C, Yin C, Guo G, Chen X, et al. A high LDL-C to HDL-C ratio predicts poor prognosis for initially metastatic colorectal cancer patients with elevations in LDL-C. Onco Targets Ther 2015; 8: 3135-42.