ارتباط میان سطح سرمی ‌25 هیدروکسی ویتامین D با نمایه‌های گلیسمی ‌در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 در مقایسه با افراد سالم

نوع مقاله : مقاله های پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد علوم تغذیه، گروه تغذیه و بیوشیمی، دانشکده‌ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

2 استاد، گروه تغذیه و بیوشیمی، دانشکده‌ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

3 استادیار،گروه تغذیه و بیوشیمی، دانشکده‌ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

4 استادیار، گروه آمار واپیدمیولوژی، دانشکده‌ی بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: کمبود ویتامین D از شیوع بالایی در دنیا و به خصوص در کشورهای آسیایی از جمله ایران برخوردار است. شواهد متعددی در زمینه‌ی ارتباط میان سطح سرمی ‌25 هیدروکسی ویتامین D [(OH)D25] و شیوع دیابت نوع 2 وجود دارد. هدف این مطالعه، بررسی ارتباط سطح سرمی ‌(OH)D25 با نمایه‌های گلیسمی ‌در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 در مقایسه با افراد سالم بود.روش‌ها: این مطالعه‌ی مورد- شاهدی بر روی 180 نفر شامل 95 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 از بین مراجعه کنندگان به انجمن دیابت ایران و 85 فرد سالم که از نظر سن و جنس با گروه بیمار تطابق داشتند، انجام گرفت. علاوه بر اندازه‌گیری سطح سرمی ‌(OH)D25، کلسیم، فسفر، هورمون پاراتورمون، پروفایل قندی شامل سطح سرمی ‌ناشتای قند خون، هموگلوبین گلیکوزیله، انسولین و شاخص HOMA-IR (Homeostasis model of assessment- insulin resistance) اندازه گیری شدند.یافته‌ها: 82 درصد افراد دیابتی و 6/75 درصد افراد سالم دچار کمبود‌ یا ناکفایتی وضعیت ویتامین D بودند. در افراد سالم و دیابتی ارتباط معکوسی میان سطح سرمی ‌(OH)D25 و فراسنج‌های کنترل دیابت وجود داشت که در مورد قند خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله در دیابتی‌ها معنی‌دار بود (05/0 > P).نتیجه‌گیری: نتایج حاصل نشان دهنده‌ی شیوع بالای کمبود ویتامین D در افراد سالم و دیابتی نوع 2 بود. به احتمال زیاد ویتامین D می‌تواند در کنترل فراسنج‌های گلیسمی ‌در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 نقش داشته باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The Association of Vitamin D and Glycemic Profiles in Diabetic Patients Compared to Healthy Control

نویسندگان [English]

  • Ehsaneh Taheri 1
  • Mahmoud Djalali 2
  • Ahmad Saedi Someolia 3
  • Abolghasm Jazayeri 2
  • Abbas Rahimi 4
1 Department of Nutrition and Biochemistry, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
2 Professor, Department of Nutrition and Biochemistry, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
3 Assistant Professor, Department of Nutrition and Biochemistry, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
4 Assistant Professor, Department of Epidemiology and Biostatistics, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
چکیده [English]

Background: Vitamin D deficiency is a prevalent disorder in the world particularly in Asian countries including Iran. There are increasing evidences about the relationship between serum level 25 hydroxy vitamin D [25(OH)D] and the control of diabetes. In this study, we aimed to determine the relationship between serum level of 25(OH)D and glycemic profile in patients with type 2 diabetes mellitus (DM) in compared to healthy subjects.Methods: This cross-sectional study was conducted on 180 people. 95 patients with type 2 DM were randomly selected among members of Iranian Diabetes Association (patients group). 85 healthy subjects were matched with patients group according their age and gender (control group). Biochemical parameters including 25(OH)D, calcium, phosphorous, parathormone (PTH), glucose, HbA1c, insulin were measured. Homeostasis model of assessment- insulin resistance (HOMA-IR) index was calculated.Findings: 82% of patients group and 75.6% of healthy subjects were suffering from vitamin D deficiency or insufficiency. There is an significant inverse relationship between 25(OH)D and glycemic profile except insulin concentration (FBS and HbA1c). Conclusion: We concluded that vitamin D deficiency has high prevalence among type 2 diabetic patients and also healthy subjects. Vitamin D has an inverse relationship with glycemic control in type 2 diabetic patients.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Vitamin D
  • Diabetes
  • Glycemic profile
  1. Wild S, Roglic G, Green A, Sicree R, King H. Global prevalence of diabetes: estimates for the year 2000 and projections for 2030. Diabetes Care 2004; 27(5): 1047-53.
  2. American Diabetes Association. Diagnosis and classification of diabetes mellitus. Diabetes Care 2005; 28(Suppl 1): S37-S42.
  3. Frohlich J, Dobiasova M, Lear S, Lee KW. The role of risk factors in the development of atherosclerosis. Crit Rev Clin Lab Sci 2001; 38(5): 401-40.
  4. Esteghamati A, Gouya MM, Abbasi M, Delavari A, Alikhani S, Alaedini F, et al. Prevalence of diabetes and impaired fasting glucose in the adult population of Iran: National Survey of Risk Factors for Non-Communicable Diseases of Iran. Diabetes Care 2008; 31(1): 96-8.
  5. Saadat N, Emami P, Salehi P, Azizi F. Comparison of ADA and WHO criteria in detecting glucose disorders in a population-based study, Tehran Lipid and Glucose Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2002; 4(1): 1-8.
  6. Heaney RP. Functional indices of vitamin D status and ramifications of vitamin D deficiency. Am J Clin Nutr 2004; 80(Suppl 6): 1706S-9S.
  7. Deluca HF, Cantorna MT. Vitamin D: its role and uses in immunology. FASEB J 2001; 15(14): 2579-85.
  8. Zittermann A. Vitamin D and disease prevention with special reference to cardiovascular disease. Prog Biophys Mol Biol 2006; 92(1): 39-48.
  9. Holick MF. Vitamin D deficiency. N Engl J Med 2007; 357(3): 266-81.
  10. Holick MF. Vitamin D: the underappreciated D-lightful hormone that is important for skeletal and cellular health. Curr Opin Endocrinol Diabetes 2002; 9(1): 87-98.
  11. Souberbielle JC, Cormier C, Kindermans C, Gao P, Cantor T, Forette F, et al. Vitamin D status and redefining serum parathyroid hormone reference range in the elderly. J Clin Endocrinol Metab 2001; 86(7): 3086-90.
  12. Heshmat R, Mohammad K, Majdzadeh SR, Forouzanfar MH, Bahrami A, Bahrami GH, et al. Vitamin D deficiency in Iran: A multi-center study among different urban areas. Iranian J Public Health 2008; 37(1): 72-8.
  13. Scragg R, Sowers M, Bell C. Serum 25-hydroxyvitamin D, ethnicity, and blood pressure in the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Am J Hypertens 2007; 20(7): 713-9.
  14. Luo C, Wong J, Brown M, Hooper M, Molyneaux L, Yue DK. Hypovitaminosis D in Chinese type 2 diabetes: lack of impact on clinical metabolic status and biomarkers of cellular inflammation. Diab Vasc Dis Res. 2009; 6(3): 194-9.
  15. Mattila C, Knekt P, Mannisto S, Rissanen H, Laaksonen MA, Montonen J, et al. Serum 25-hydroxyvitamin D concentration and subsequent risk of type 2 diabetes. Diabetes Care 2007; 30(10): 2569-70.
  16. Tarcin O, Yavuz DG, Ozben B, Telli A, Ogunc AV, Yuksel M, et al. Effect of vitamin D deficiency and replacement on endothelial function in asymptomatic subjects. J Clin Endocrinol Metab 2009; 94(10): 4023-30.
  17. Zeitz U, Weber K, Soegiarto DW, Wolf E, Balling R, Erben RG. Impaired insulin secretory capacity in mice lacking a functional vitamin D receptor. FASEB J 2003; 17(3): 509-11.
  18. Hossein-Nezhad A, Khoshniat Nikoo M, Maghboli Z, Karimi F, Mirzaei K, Hosseini A, Larijani B. Relationship between serum Vitamin D concentration and Metabolic Syndrome among Iranian Adults Population. DARU Journal of Pharmaceutical Sciences 2010; 17(1): 1-5.
  19. Neyestani TR, Gharavi A, Kalayi A. Iranian diabetics may not be vitamin D deficient more than healthy subjects. Acta Medica Iranica 2008; 46(4): 337-41.
  20. Hashemipour S, Larijani B, Adibi H, Javadi E, Sedaghat M, Pajouhi M, et al. Vitamin D deficiency and causative factors in the population of Tehran. BMC Public Health 2004; 4: 38.
  21. Shirinzadeh M, Shaker Hosseini R, Navaee L, Houshiar Rad A, Golestan B. Assessment of serum calcium and vitamin D status in patients with type 2 diabetes. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology 2006; 1(2): 1-6.
  22. Scragg R, Holdaway I, Singh V, Metcalf P, Baker J, Dryson E. Serum 25-hydroxyvitamin D3 levels decreased in impaired glucose tolerance and diabetes mellitus. Diabetes Res Clin Pract 1995; 27(3): 181-8.
  23. Luo C, Wong J, Brown M, Hooper M, Molyneaux L, Yue DK. Hypovitaminosis D in Chinese type 2 diabetes: lack of impact on clinical metabolic status and biomarkers of cellular inflammation. Diab Vasc Dis Res 2009; 6(3): 194-9.
  24. Liu E, Meigs JB, Pittas AG, McKeown NM, Economos CD, Booth SL, et al. Plasma 25-hydroxyvitamin d is associated with markers of the insulin resistant phenotype in nondiabetic adults. J Nutr 2009; 139(2): 329-34.
  25. Gannage-Yared MH, Chedid R, Khalife S, Azzi E, Zoghbi F, Halaby G. Vitamin D in relation to metabolic risk factors, insulin sensitivity and adiponectin in a young Middle-Eastern population. Eur J Endocrinol 2009; 160(6): 965-71.
  26. Hossein-Nezhad A, Maghbooli ZH, Mirzaei KH, Karimi F, Larijani B. The relationship between vitamin D levels and the metabolic syndrome among Iranian adult population. Iranian Journal of Diabetes & Lipid Disorders 2010; 9(4): 383-9.
  27. Pittas AG, Lau J, Hu FB, Dawson-Hughes B. The role of vitamin D and calcium in type 2 diabetes. A systematic review and meta-analysis. J Clin Endocrinol Metab 2007; 92(6): 2017-29.
  28. Baron AD, Laakso M, Brechtel G, Edelman SV. Mechanism of insulin resistance in insulin-dependent diabetes mellitus: a major role for reduced skeletal muscle blood flow. J Clin Endocrinol Metab 1991; 73(3): 637-43.
  29. Sugden JA, Davies JI, Witham MD, Morris AD, Struthers AD. Vitamin D improves endothelial function in patients with Type 2 diabetes mellitus and low vitamin D levels. Diabet Med 2008; 25(3): 320-5.