سطح سرمی کروم در افراد پره‌دیابت

نوع مقاله : مقاله های پژوهشی

نویسندگان

1 پزشک عمومی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

2 استادیار، گروه پزشکی داخلی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد نجف آباد، نجف آباد، اصفهان، ایران

3 پزشک عمومی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد، نجف‌آباد، ایران

4 پاتولوژیست آناتومی بالینی، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف‌آباد، نجف‌آباد، ایران

5 کارشناس ارشد، مرکز تحقیقات نقص ایمنی اکتسابی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

6 مرکز تحقیقات قلب و عروق، مؤسسه‌ی تحقیقات قلب و عروق، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

مقدمه: دیابت شایع‌ترین بیماری متابولیک جهان و ایران است. کمبود کرومیوم موجب بروز اختلال در متابولیسم گلوکز و چربی‌ها و بروز علایم دیابت می‌گردد. با توجه به این که مطالعه‌ای روی سطح این عنصر و تأثیر آن در افراد پره دیابت صورت نگرفته است، هدف از انجام این مطالعه، بررسی شیوع کمبود سطح سرمی کروم در افراد پره دیابت است.روش‌ها: در این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی 132 فرد پره دیابت انتخاب شدند و پس از اندازه‌گیری شاخص توده‌ی بدنی جهت تعیین سطح سرمی انسولین، قند خون و قند خون دو ساعت پس از مصرف گلوکز از آن‌ها نمونه‌ی خون ناشتا گرفته شد. اندازه‌گیری مقادیر کروم با استفاده از روش جذب اتمی انجام گردید.یافته‌ها: در این مطالعه، از 132 بیمار مورد بررسی 24 نفر به دلیل عدم تکمیل آزمایش‌ها از مطالعه خارج شدند. از بین این افراد، 34 نفر (5/31 درصد) دارای کمبود کروم و 74 نفر (5/68 درصد) دارای سطح سرمی طبیعی کروم بودند. بین سطح کرومیوم و سن در گروه کرومیوم طبیعی، همبستگی معکوس به میزان 276/0 وجود داشت که طبق آزمون همبستگی Pearson، معنی‌دار شد.نتیجه‌گیری: با توجه به کمبود سطح سرمی کروم در تعداد مورد توجهی از بیماران پره دیابت، بهتر است در غربالگری بیماران برای دیابت، بیماران پره دیابت از نظر سطح سرمی کروم مورد بررسی قرار گیرند تا در صورت کمبود کروم، اقدامات مقتضی در جهت رفع آن صورت پذیرد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Assessment of Chromium Levels in Patients with Prediabetes

نویسندگان [English]

  • Zahra Torabi 1
  • Rahmatollah Rafiei 2
  • Zahra Habibi 3
  • Lootfollah Fouladi 4
  • Somayeh Najafi 5
  • Sedigheh Asgary 6
1 General Practitioner, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
2 Assistant Professor, Department of Internal Medicine, School of Medicine, Islamic Azad University, Najafabad Branch, Isfahan, Iran
3 General Practitioner, School of Medicine, Islamic Azad University, Najafabad Branch, Isfahan, Iran
4 Clinical Anatomical Pathologists, School of Medicine, Islamic Azad University, Najafabad Branch, Isfahan, Iran
5 Acquired Immune Deficiency Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
6 Isfahan Cardiovascular Research Center, Isfahan Cardiovascular Research Institute, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
چکیده [English]

Background: Supplementations of chromium (Cr) have been shown to exert beneficial effects for the management of type-2 diabetes, as reflected by a decline in insulin response. Prevalence of chromium deficiency in patients with prediabetes is not well understood; the aim of this study was to evaluated the amount of this prevalence.Methods: In this cross-sectional descriptive study, were recruited 132 patients with prediabetes. Participants were randomly selected from those referred to the Shariati hospital, Isfahan, Iran. Fasting venous blood samples were collected from participants to measure the levels of chromium, insulin, fasting blood sugar and 2-hour post load plasma glucose. Body mass index was calculated. Determination of Cr was carried out by atomic absorption spectrometry.Findings: Of 132 patients, 24 were excluded due to failure to complete the test. Among remained patients, 34 (31.5%) had chromium deficiency, and 74 (68.5%) had normal serum levels of chromium. A significant inverse relationship was found between chromium levels and age in normal group.Conclusion: Levels of chromium deficiency is relatively common in patients with prediabetes and it is necessary to eliminate chromium deficiency in screening patients for diabetes. 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Chromium
  • Insulin
  • Prediabetes
  1. American Diabetes Association. Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus. Diabetes Care 2004; 27(suppl 1): s5-s10.
  2. Hossain P, Kawar B, El NM. Obesity and diabetes in the developing world--a growing challenge. N Engl J Med 2007; 356(3): 213-5.
  3. Sicree R, Shaw J, Zimmet. The Global Burden of Diabetes. In: Gan D, editor. Diabetes Atlas. 2nd ed. Brussels, Belgium: International Diabetes Federation; 2003. p. 15-112.
  4. Chakrabarty A, Norman RA, Phillips TJ. Cutaneous Manifestations of Diabetes. Wounds 2002; 14(8): 267-74.
  5. Garg N, Singh R, Dixit J, Jain A, Tewari V. Levels of lipid peroxides and antioxidants in smokers and nonsmokers. J Periodontal Res 2006; 41(5): 405-10.
  6. Jain SK, Lim G. Chromium chloride inhibits TNFalpha and IL-6 secretion in isolated human blood mononuclear cells exposed to high glucose. Horm Metab Res 2006; 38(1): 60-2.
  7. Tuman RW, Doisy RJ. Metabolic effects of the glucose tolerance factor (GTF) in normal and genetically diabetic mice. Diabetes 1977; 26(9): 820-6.
  8. Lee J, Durst RW, Wrolstad RE. Determination of total monomeric anthocyanin pigment content of fruit juices, beverages, natural colorants, and wines by the pH differential method: collaborative study. J AOAC Int 2005; 88(5): 1269-78.
  9. Anderson RA, Roussel AM, Zouari N, Mahjoub S, Matheau JM, Kerkeni A. Potential antioxidant effects of zinc and chromium supplementation in people with type 2 diabetes mellitus. J Am Coll Nutr 2001; 20(3): 212-8.
  10. Juturu V, Daly A, Geohas J, Finch M, Komorowski JR. Diabetes risk factors and chromium intake in moderately obese subjects with type 2 diabetes mellitus. Nutrition & Food Science 2006; 36(6): 390-9.
  11. Ravanshad S, Khosvani Borujeni H, Soveid M, Zeighami B. Effect of brewer's yeast supplementation on serum glucose and lipids in type II diabetic patients with dislipidemia. [In Persian]. J Mazandaran Univ Med Sci 2005; 15(47): 35-42.
  12. Althuis MD, Jordan NE, Ludington EA, Wittes JT. Glucose and insulin responses to dietary chromium supplements: a meta-analysis. Am J Clin Nutr 2002; 76(1): 148-55.
  13. Pittler MH, Stevinson C, Ernst E. Chromium picolinate for reducing body weight: meta-analysis of randomized trials. Int J Obes Relat Metab Disord 2003; 27(4): 522-9.
  14. Phillips LS, Weintraub WS, Ziemer DC, Kolm P, Foster JK, Vaccarino V, et al. All pre-diabetes is not the same: metabolic and vascular risks of impaired fasting glucose at 100 versus 110 mg/dl: the Screening for Impaired Glucose Tolerance study 1 (SIGT 1). Diabetes Care 2006; 29(6): 1405-7.
  15. Nawrocka A, Szkoda J. Determination of Chromium in Biological Material by Electrothermal Atomic Absorption Spectrometry Method. Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy 2012; 56(4): 585-9.
  16. Gharipour M, Mohammadifard N, Asgary S, Naderi G. The prevalence of obesity and cardiovascular risk factors in Isfahan. [In Persian]. The Journal of Qazvin University of Medical Sciences 2003; 7(2): 53-64.
  17. Fauci AS, Braunwald E, Kasper DL, Hauser SL, Longo DL, Jameson JL, et al. Harrison's Principles of Internal Medicine. 17th ed. New York, NY: McGraw-Hill Professional; 2008.
  18. Anderson RA, Cheng N, Bryden NA, Polansky MM, Cheng N, Chi J, et al. Elevated intakes of supplemental chromium improve glucose and insulin variables in individuals with type 2 diabetes. Diabetes 1997; 46(11): 1786-91.
  19. Lau FC, Bagchi M, Sen CK, Bagchi D. Nutrigenomic basis of beneficial effects of chromium(III) on obesity and diabetes. Mol Cell Biochem 2008; 317(1-2): 1-10.
  20. Nourmohammadi I, Kocheki-Shalmani A, Shaabani M, Gohari L, Nazar H. Zinc, Copper, Chromium, Manganese and Magnesium Levels in Serum and Hair of Insulin-dependent Diabetics. Arch Iran Med 2000; 3(3): 1-5.
  21. Saburi S, Mohtadinia J, Ali-Asgarzadeh A, Nomi-Gholzar S, Yusefirad E. The relationship between serum level of chromium and serum malondialdehyde in patients with type II diabetes. J Shahrekord Univ Med Sci 2010; 12(2): 1-6. [In Persian].
  22. Abdolsamadi H, zamani Bonab M, goodarz i M, Rafieian N, Radi S, Ahmadimotamayel F. Comparative evaluation of Chromium and Cadmium in gestational diabetes and Healthy Pregnant Women. Iran J Endocrinol Metab 2011; 13(6): 673-80. [In Persian].
  23. Tripathy S, Sumathi S, BhupalRaj G. Minerals Nutritional Status of Type 2 Diabetic Subjects. Int J Diab Dev Countries 2004; 24: 27-8.
  24. Ding W, Chai Z, Duan P, Feng W, Qian Q. Serum and urine chromium concentrations in elderly diabetics. Biol Trace Elem Res 1998; 63(3): 231-7.
  25. Ravina A, Slezack L. Chromium in the treatment of clinical diabetes mellitus. Harefuah 1993; 125(5-6): 142-5, 191.
  26. Duncan MG. The effects of nutritional supplements on the treatment of depression, diabetes, and hypercholesterolemia in the renal patient. J Ren Nutr 1999; 9(2): 58-62.
  27. Payami S, Saffarian S, Hasanzadeh A. Effects of Chromium supplementation on glycemic control in patients with Type 2 Diabetes. Int J Endocrinol Metab 2012; 14(3): 215-21. [In Persian].