بررسی دانش و نگرش مردم اصفهان نسبت به عوامل مسمومیت‌زا در هفته‌ی پیش‌گیری از مسمومیت‌ها

نوع مقاله : مقاله های پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی پزشکی، دانشکده‌ی علوم پزشکی، واحد نجف‌آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف‌آباد، ایران

2 دانشجوی دکتری تخصصی، گروه کتابداری و اطلاع‌رسانی پزشکی، دانشکده‌ی مدیریت و اطلاع‌رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

3 استادیار، مرکز تحقیقات سم‌شناسی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

مقدمه: امروزه بهترین راهبرد برای کنترل، مدیریت و پیش‌گیری از مسمومیت‌ها، شناسایی الگوهای مسمومیت و آموزش آن‌ها می‌باشد. با توجه به اهمیت این موضوع و جهت پیش‌گیری از مسمومیت‌ها، این مطالعه با هدف ارزیابی نگرش و دانش مردم اصفهان نسبت به عوامل مسمومیت‌زا در هفته‌ی مسمومیت انجام شد.روش‌ها: 280 نفر به صورت تصادفی در طی هفته‌ی پیش‌گیری از مسمومیت‌ها وارد این مطالعه‌ی مقطعی شدند و پرسش‌نامه‌ی محقق‌ساخته را کامل کردند. پرسش‌نامه، شامل سه بخش اطلاعات جمعیت‌شناختی، آگاهی‌سنجی و نگرش‌سنجی بود. روایی و پایایی این پرسش‌نامه مورد تأیید قرار گرفت (784/0 = Cronbach's alpha).یافته‌ها: 51 درصد افراد مورد مطالعه مرد و 49 درصد زن بودند و میانگین سنی آنان 37 سال بود. میانگین آگاهی افراد شرکت کننده نسبت به عوامل مسمومیت‌زا، برابر با 10/2 ± 57/6 درصد و میانگین نگرش برابر با 00/9 ± 69/32 درصد و میانگین آگاهی و نگرش در دو جنس، برابر بود. رابطه‌ی مثبتی میان سن با میانگین آگاهی وجود داشت. متأهلین نسبت به مجردها، افراد با تحصیلات بالاتر نسبت به افراد با تحصیلات کمتر و دارندگان شغل اداری نسبت به سایر مشاغل، از میانگین دانش و نگرش بیشتری در زمینه‌ی مسمومیت برخوردار بودند.نتیجه‌گیری: میانگین آگاهی مردم اصفهان در زمینه‌ی مسمومیت‌ها در حد متوسط و سطح نگرش آنان نسبت به برنامه‌های پیش‌گیری از مسمومیت در سطح خوب برآورد شد. با افزایش آگاهی و سطح نگرش افراد نسبت به موارد مسمومیت‌زا، انتظار می‌رود راهبردهای پیش‌گیری ارتقا یابند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Assessment of Knowledge and Attitude of General Population about Intoxication Factors in Isfahan City, Iran, During the Poisoning Prevention Week

نویسندگان [English]

  • Razieh Yazdi-Zahrani 1
  • Abolfazl Taheri 2
  • Amin Dorostkar 1
  • Shima Bakhshesh 1
  • Moloud Raki-Shirzad 1
  • Rokhsareh Meamar 3
1 Student of Medicine, School of Medical Sciences, Najaf Abad Branch, Islamic Azad University, Najaf Abad, Iran
2 PhD Candidate, Department of Medical Library and Information Sciences, School of Management and Medical Information, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
3 Assistant Professor, Isfahan Clinical Toxicology Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
چکیده [English]

Background: Nowadays, the best strategy to control, manage, and prevent poisoning is identification of poisoning patterns, as well as education. Considering the importance of this issue and to prevent poisoning, this study was conducted to evaluate the attitude and knowledge about intoxications factors in general population in Isfahan City, Iran, during the poisoning prevention week.Methods: In this cross-sectional study, 280 participants were randomly selected during the poisoning prevention week, and completed the researcher-made questionnaire. The questionnaire consisted of three sections (demographic information, knowledge, and attitude). The validity and reliability of was approved (Cronbach’s alpha = 0.784).Findings: 51% of the participants were men, and the mean age was 37 years. The mean scores of knowledge and attitude of the participants about the intoxications factors were 6.57 ± 2.10, 32.69 ± 9.00, respectively. This mean did not show significant difference between both genders. There was a positive correlation between age and knowledge. Higher knowledge and attitudes were observed in married participants, those with higher education, and those with office occupations when compared with others.Conclusion: The mean knowledge of people in Isfahan City was moderate, and their mean attitude was good about intoxications factors. in future, by increasing the knowledge and attitudes of general population about poisoning, prevention strategies will improve.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Knowledge
  • Attitudes
  • Poisoning
  1. Motlagh ME, Nazari Z. Epidemiologic study of pediatric poisoning In Amir Kabir and Abozar Hospital of Ahvaz in the year 2000. Sci J Forensic Med 2002; 8(27): 39-42. [In Persian].
  2. World Health Organization. Global health estimates 2016: Deaths by cause, age, sex, by country and by region, 2000-2016. Geneva, Switzerland: WHO; 2018.
  3. Whyte IM, Dawson AH, Buckley NA, Carter GL, Levey CM. Health care. A model for the management of self-poisoning. Med J Aust 1997; 167(3): 142-6.
  4. Parry-Hanson Kunadu A, Ofosu DB, Aboagye E, Tano-Debrah K. Food safety knowledge, attitudes and self-reported practices of food handlers in institutional foodservice in Accra, Ghana. Food Control 2016; 69: 324-30.
  5. Emami-Razavi SH, Ghajarzadeh M, Aziz S, Keyvan A, Mirjafari SA, Sodagari F. Are Iranians aware of carbon monoxide poisoning: symptoms and its prevention strategies? Acta Med Iran 2014; 52(12): 931-4.
  6. Huang R, Ning H, Baum CR, Chen L, Hsiao A. "What do you know?"--knowledge among village doctors of lead poisoning in children in rural China. BMC Public Health 2017; 17(1): 895.
  7. Jaiprakash H, Sarala N, Venkatarathnamma PN, Kumar TN. Analysis of different types of poisoning in a tertiary care hospital in rural South India. Food Chem Toxicol 2011; 49(1): 248-50.
  8. Bogar S, Szabo A, Woodruff S, Johnson S. Urban youth knowledge and attitudes regarding lead poisoning. J Community Health 2017; 42(6): 1255-66.
  9. Fardaei Benam K, Farzad V. Structural validity of Aiken's Science Attitude Scale. Journal of Applied Psychology 2012; 6(3): 69-84. [In Persian].
  10. Sarsangi V, Taghizadeh M, Sharafati Chaleshtori R. Evaluation of knowledge and attitude of students of Kashan University of Medical Sciences about food hygiene and storage. Food Hygiene 2018; 8(1): 73-83. [In Persian].
  11. Eslami H, Marzban A, Akrami Mohajeri F, Rezaei Z, Rafati Fard M. Students' knowledge and attitude of hygiene and food safety at Shahid Sadoughi University of Medical Sciences in Yazd, Iran. Journal of Community Health Research 2015; 4(3): 159-67.
  12. Dehghan P, Pournaghi-Azar F, Azami-Aghdash S, Sohraby Y, Dadkhah H, Mohammadzadeh-Aghdash H. Knowledge and attitude towards health and food safety among students of Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran. J Anal Res Clin Med 2017; 5(2): 62-8.
  13. Bilgen SB, Ozpulat F. Mothers' knowledge levels related to poisoning. Turk J Emerg Med 2015; 15(1): 13-22.
  14. Talaei M, Holakouie-Naieni K, Rahimi-Foroushani A, Masoumi-Asl H. Knowledge, attitude and practice of people about foodborne outbreak in Isfahan city, Iran. J Food Safe Hyg. 1(2):39-5.
  15. Rezaee H, Servat F L, Marzban H, Sadeghizadeh Yazdi J, Marzban A, Shirdeli M. The impact of education on knowledge, attitude and practice about food poisoning in students of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd. Iran. Toloo e Behdasht 2018; 17(3): 39-51. [In Persian].
  16. Mojtabayi SH, Bidar N. Poisoning in children admitted to the emergency ward of Rasht 17 Shahrivar Hospital: A brief report. Tehran Univ Med J 2012; 70(1): 64-7. [In Persian].
  17. Shokrzadeh M, Poorhossein M, Nasri Nasr Abadi N, Veisi F, Koshki Z. Epidemiologic study of mortality rate from carbon monoxide poisoning recorded in Mazandaran Department of Forensic Medicine, 2009-2011. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 23(99): 86-95. [In Persian].