مقایسه‌ی فراوانی رفتارهای تغذیه‌ای در میانسالان مبتلا به دیابت در مقایسه با افراد سالم در شهر اصفهان

نوع مقاله : مقاله های پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه پزشکی اجتماعی و خانواده، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

2 مرکز بهداشت شماره 2 اصفهان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

3 دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

مقاله پژوهشی




مقدمه: دیابت، یکی از بیماری‌های مزمن شایع در بزرگسالان است که با بسیاری از فاکتورها از جمله نوع تغذیه ارتباط دارد. در این مطالعه بر آن شدیم تا به بررسی مقایسه‌ای توزیع فراوانی رفتارهای تغذیه‌ای در میانسالان مبتلا به دیابت با افراد سالم بپردازیم.
روش‌ها: این مطالعه‌ی مقطعی، بر روی میانسالان مراجعه‌کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر اصفهان (افراد 59-30 سال) در سال 95-1394 انجام گرفت. دو گروه دارای دیابت (245 نفر) و بدون دیابت (735 نفر) به شیوه‌ی در دسترس انتخاب شدند و فاکتورهای تغذیه‌ای در آن‌ها مقایسه شد.
یافته‌ها: در مبتلایان به دیابت، مصرف مطلوب لبنیات کمتر است. بر اساس نتایج Logistic regression، مصرف نامطلوب میوه و سبزی، لبنیات، روغن و نوشیدنی‌های گازدار با شانس بیشتر ابتلا به دیابت همراه است (نسبت شانس به ترتیب برابر با 1/97، 26/97، 6/4 و 2/01).
نتیجه‌گیری: تغییر الگوی تغذیه‌ای در جوامع می‌تواند شانس ابتلا به بیماری دیابت را افزایش دهد. البته به مطالعات بیشتری جهت بررسی فاکتور‌های خطر در بیماران مبتلا به دیابت نیاز است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Comparison of the Frequency of Nutritional Behaviors between Diabetic and Non-Diabetic Adults in Isfahan City

نویسندگان [English]

  • Anahita Babak 1
  • Raziyeh Khalilinejadmotlagh 2
  • Nasrin Afsharmehr 3
1 Assistant Professor, Community and Family Medicine Department, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
2 Isfahan Health Center 2, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
3 School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
چکیده [English]

Background: Diabetes mellitus is one of the most common chronic diseases in adults that is related to many factors including nutrition habits. In this study, we aimed to compare the frequency of nutritional behaviors between diabetic and healthy adults.
Methods: This cross-sectional study was performed on middle-aged people (30-59 years) referred to primary health care centers in Isfahan city between 2015-2016. Two groups with 245 diabetics and 735 non-diabetics were included through convenient sampling and their nutritional behaviors were compared between them.
Findings: The desirable consumption of dairy products is less common among diabetic patients. According to the multiple logistic regression analysis, undesirable consumption of fruit &vegetables, dairy products, fatty acids, and carbonated beverages are significantly associated with increased chances of diabetes mellitus
(OR = 1.97, 26.97, 4.6, 2.01 respectively).
Conclusion: The change in nutrition pattern in the communities can increase the chance of developing diabetes mellitus, however further studies are needed to evaluate risk factors in diabetic patients.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Diabetes mellitus
  • Nutrition
  • Middle aged
  1. Iran Ministry of Health’s 7th National Non Communicable Diseases Surveillance Survey: NCDSS (STEPs 2016) Report [In Persian]. [Online]. Available from: URL:

https://nih.tums.ac.ir/Show/Item/453

  1. Bistrian BR, McCowen KC. Nutritional and metabolic support in the adult intensive care unit: key controversies. Crit Care Med 2006; 34(5): 1525-31.
  2. Uplinger N. The controversy continues: Nutritional management of the pregnancy complicated by diabetes. Curr Diab Rep 2009; 9(4): 291-5.
  3. Burch E, Ball L, Somerville M, Williams LT. Dietary intake by food group of individuals with type 2 diabetes mellitus: a systematic review. Diab Res Clin Pract 2018; 137: 160-72.
  4. Wu Y, Zhang D, Jiang X, Jiang W. Fruit and vegetable consumption and risk of type 2 diabetes mellitus: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2015; 25(2): 140-7.
  5. Schwingshackl L, Hoffmann G, Lampousi AM, Knüppel S, Iqbal K, Schwedhelm C, et al. Food groups and risk of type 2 diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol 2017; 32(5): 363-75.
  6. Scheffers FR, Wijga AH, Verschuren WM, van der Schouw YT, Sluijs I, Smit HA, et al. Pure fruit juice and fruit consumption are not associated with incidence of type 2 diabetes after adjustment for overall dietary quality in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition–Netherlands (EPIC-NL) Study. J Nutr 2020; 150(6): 1470-7.
  7. Alperet DJ, Butler LM, Koh WP, Yuan JM, van Dam RM. Influence of temperate, subtropical, and tropical fruit consumption on risk of type 2 diabetes in an Asian population. Am J Clin Nutr 2017; 105(3):
    736-45.
  8. Lordan R, Zabetakis I. Invited review: The anti-inflammatory properties of dairy lipids. J Dairy Sci 2017; 100(6): 4197-212.
  9. Bodicoat DH, Carter P, Comber A, Edwardson C, Gray LJ, Hill S, et al. Is the number of fast-food outlets in the neighbourhood related to screen-detected type 2 diabetes mellitus and associated risk factors? Public Health Nutr 2015; 18(9): 1698-705.
  10. Sheikh MS, Sheikh IS, Khan SMS, Mir S. Prevalence of type 2 diabetes mellitus among adult population of District Srinagar. Int J Diabetes Dev Ctries 2019; 39: 331-9.
  11. Ismail IS. Induction of Acidic Imbalance by Carbonated Beverages and the Development of Type 2 Diabetes. J Adv Med Med Res 2018: 27(9): 1-7.
  12. Palomer X, Pizarro-Delgado J, Barroso E, Vázquez-Carrera M. Palmitic and oleic acid: the yin and yang of fatty acids in type 2 diabetes mellitus. Trends Endocrinol Metab 2018; 29(3): 178-90.